Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin deltar i Europeiska rådets möte i Bryssel

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.10.2022 11.23 | Publicerad på svenska 18.10.2022 kl. 13.07
Pressmeddelande

Statsminister Sanna Marin deltar i Europeiska rådets möte i Bryssel den 20 och 21 oktober. På dagordningen står Ukraina, energi, ekonomiska frågor och yttre förbindelser. EU-ländernas stats- och regeringschefer fortsätter den diskussion de inledde vid Europeiska rådets informella möte i Prag den 7 oktober om konsekvenserna av Rysslands anfallskrig för energiläget och det ekonomiska läget i Europa.

Europeiska rådet ska diskutera det aktuella läget i fråga om Rysslands anfallskrig, följderna av kriget för Ukraina och EU:s fortsatta starka, sammanhållna stöd till Ukraina.

Europeiska rådet ska också diskutera skyddet av den kritiska infrastrukturen, de globala konsekvenserna av Rysslands anfallskrig, till exempel det försämrade ekonomiska läget och den försämrade livsmedelsförsörjningen, och energiprishöjningarna. Stats- och regeringscheferna kommer att bedöma energipriserna och försörjningstryggheten samt åtgärderna för marknadsoptimering och minskning av energiförbrukningen.

Stats- och regeringscheferna ska också diskutera förbindelserna mellan EU och Asien med särskild fokus på Kina. De diskuterar även FN:s klimatkonferens, som hålls den 6–18 november, och konferensen om biologisk mångfald, som hålls den 7–19 december.
 
Ytterligare information: Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli