Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin framhöll vikten av starkt stöd till Ukraina vid toppmöte i Moldavien

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.6.2023 17.14
Pressmeddelande
Euroopan poliittisen yhteisön 47 eurooppalaisen maan johtajat ryhmäkuvassa

EU-ländernas stats- och regeringschefer och stats- och regeringscheferna för 20 europeiska länder utanför EU samlades till ett möte i den europeiska politiska gemenskapen i Moldavien den 1 juni. Toppmötet fokuserade på tre teman: säkerhet, energi och möjligheterna att stärka förbindelserna mellan deltagarländerna.

Diskussionerna vid mötet fördes i mindre grupper som var och en fokuserade på olika teman. Statsminister Sanna Marin diskuterade säkerhetsfrågor i samma grupp som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Marin betonade hur viktigt det är för hela Europa att reagera på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Hon framhöll effektiv implementering av sanktioner och fortsatt starkt stöd till Ukraina. Dessutom lyfte hon fram behovet av ett ännu intensivare samarbete när det gäller att stärka resiliensen och bekämpa hybridhot.

”Rysslands anfallskrig mot Ukraina har en betydande inverkan på säkerhetsläget i hela Europa både på kort och på lång sikt. Det bästa sättet att trygga säkerheten i Europa är att hjälpa Ukraina att försvara sig och uppnå en rättvis och hållbar fred. Det är viktigt att vi tillsammans satsar på att hindra Ryssland från att kringgå sanktionerna”, sade statsminister Marin.

I samband med toppmötet hade statsminister Marin också ett kort möte med Kosovos president Vjosa Osmani. Marin och Osmani diskuterade det spända läget i norra Kosovo. Dessutom diskuterade statsminister Marin Rysslands anfallskrig mot Ukraina med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Att ordna mötet i Moldavien var ett sätt för deltagarländerna att signalera sitt stöd till Moldavien, som utsätts för rysk hybridpåverkan. Dagens möte var det andra mötet i den europeiska politiska gemenskapen. Det första mötet ordnades i Prag hösten 2022. Syftet med den europeiska politiska gemenskapen, som inrättats på initiativ av Frankrikes president Emmanuel Macron, är att stärka EU:s nära samarbete med europeiska partner och på så sätt främja unionens värden och intressen i dess närområden.
 
Ytterligare information: Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli