Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin träffade företrädare för Japans politiska ledning i Tokyo

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.5.2022 16.44 | Publicerad på svenska 11.5.2022 kl. 17.50
Pressmeddelande 301/2022
På bilden statsministrarna Fumio Kishida och Sanna Marin

Onsdagen den 11 maj träffade statsminister Sanna Marin Japans premiärminister Fumio Kishida. Statsminister Marin och premiärminister Kishida diskuterade de bilaterala relationerna mellan Finland och Japan samt det aktuella säkerhetsläget, i synnerhet den ryska invasionen av Ukraina och dess följder och Asiens säkerhetspolitiska miljö.

Statsminister Marin och premiärminister Kishida diskuterade också behovet av att reformera FN:s säkerhetsråd för att göra det mer representativt, transparent och effektivt. De framhöll också betydelsen av kärnvapennedrustning och diskuterade även jämställdhetsfrågor, digitalisering och grön omställning.

Även i samtalet mellan statminister Marin och talmannen för underhuset i Japans parlament Hiroyuki Hosoda betonades de bilaterala relationerna mellan Finland och Japan och det aktuella läget i fråga om kriget i Ukraina. Dessutom berättade statsminister Marin om utbildningen, sociala tryggheten och den starka jämställdhetstraditionen i Finland.

I samband med mötet mellan statsminister Marin och premiärminister Kishida undertecknades ett avtal mellan Finland och Japan om arrangemang med feriearbete. Avtalet ger finska och japanska medborgare i åldern 18–30 år rätt att semestra i den andra avtalsstaten och dessutom arbeta där sporadiskt för att fylla på resefonden. Avtalet ska ännu behandlas i riksdagen.

Torsdagen den 12 maj ska statsminister Marin och den finländska företagsdelegation som hon har med sig bland annat träffa företrädare för Keidanren, centralorganisationen för Japans näringsliv. Målet är att stärka relationerna mellan finländska och japanska företag bland annat inom vetenskap och teknologi.

De företag som är representerade i den delegation som Business Finland har samlat är CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Finnair Abp, 6G Flagship, Haltian Oy, IQM Quantum Computers, Nokia Abp, ReOrbit Oy, Finlands Akademi, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab och WithSecure Corporation.

Statsminister Marin återvänder till Finland fredagen den 13 maj.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, Satu Maaranen, direktör, Business Finland (företagsdelegationen), tfn 040 592 0929, och Olli Sorainen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 048 022

Bilder från besöket publiceras på statsrådets Flickr-konto.