Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin träffade Italiens premiärminister Draghi i Rom

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.5.2022 16.30
Pressmeddelande 320/2022
Statsminister Marin och Italiens premiärminister Mario Draghi står framför Finlands, EU:s ach Italiens flaggor

Statsminister Sanna Marin träffade Italiens premiärminister Mario Draghi i Rom i dag, onsdagen den 18 maj. Deras huvudsakliga samtalsämnen var Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det förändrade säkerhetsläget i Europa till följd av kriget.

”EU har reagerat kraftfullt och samstämmigt på Rysslands aggression. Finland är redo att införa nya sanktioner som begränsar Rysslands energiexport. Vi måste minska vårt beroende av rysk energi och snabba upp övergången till förnybar energi”, sade statsminister Marin vid sin och premiärminister Draghis gemensamma presskonferens.

Statsminister Marin besökte Rom samma dag som Finland officiellt meddelade Nato att landet är intresserat av att inleda anslutningsförhandlingar. Statsminister Marin berättade om det breda stöd som en anslutning till Nato har i Finland. Det är också viktigt för Finland att grannlandet Sverige vill ansluta sig till Nato samtidigt.

”Medlemskap i Nato stärker Finlands säkerhet och hela försvarsalliansen. Tillsammans med Sverige bidrar vi till stabilitet i Östersjöregionen och Nordeuropa. Finland har en stark och trovärdig försvarsförmåga. Vi samarbetar redan nu intensivt med försvarsalliansen i egenskap av partner. Jag vill tacka premiärminister Draghi för Italiens stöd till ett finskt Natomedlemskap. Italien kan lita på att Finland är en tillförlitlig och stark partner i Nato”, sade statsminister Marin.
 
Statsminister Marin och premiärminister Draghi diskuterade också bland annat Europeiska rådets extra möte i slutet av maj och sätt att främja det ekonomiska och kommersiella samarbetet mellan Finland och Italien.
  
Under sitt besök i Rom träffade statsminister Marin också Italiens två tidigare premiärministrar, det vill säga Femstjärnerörelsens partiledare Giuseppe Conte och Demokratiska partiets partiledare Enrico Letta. Deras partier är med i den nuvarande regeringen.
 
Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli