Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin träffade Montenegros premiärminister Abazović och talmannen i Montenegros parlament Đurović

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.6.2022 13.49 | Publicerad på svenska 20.6.2022 kl. 16.53
Pressmeddelande 400
Pressmöte med statsminister Marin och premiärminister Abazović
Pressmöte med statsminister Marin och premiärminister Abazović

Statsminister Sanna Marin inledde sin resa till västra Balkan med ett besök i Montenegro på måndagen. Statsministern träffade premiärminister Dritan Abazović och parlamentets talman Danijela Đurović i Podgorica.

Samtalsämnen var Finlands ansökan om medlemskap i Nato, dess betydelse för stärkandet av Natos säkerhet samt Montenegros EU-medlemskapsförhandlingar. Andra samtalsämnen var Rysslands invasion av Ukraina och dess följder, stödet till Ukraina och de bilaterala relationerna mellan Finland och Montenegro.

Finland stöder Montenegro i dess EU-medlemskapsförhandlingar. 

”Både Finland och Montenegro ser en fördjupad europeisk integration som det primära målet. Rysslands grymma krig mot Ukraina har rubbat vår säkerhetsordning. Vi är i ett allt större behov av ett starkt Europa med starka atlantiska förbindelser.”

Statsminister Marin tackade Montenegro för ett klart och starkt stöd till Finlands ansökan om medlemskap i Nato och sade att det betyder mycket för relationerna mellan länderna.

”Vi diskuterade hur vårt medlemskap stärker Nordeuropa och hela Nato. Vi tar Natos säkerhet på allvar, så som vi i flera årtionden har gjort i fråga om vår egen säkerhet”, betonade statsministern. 

Under mötena diskuterades även Rysslands invasion av Ukraina och dess följder samt stödet till Ukraina. 

”Vi diskuterade säkerheten i Europa och behovet av att snabbt öka stödet till Ukraina. Jag vill tacka Montenegro för samarbetet med EU i fråga om sanktionerna. Vår sammanhållning är ytterst viktig.”

Ännu samma dag fortsätter statsminister Marins resa från Montenegro till Skopje i Nordmakedonien, där statsministern har enskilda möten med premiärminister Dimitar Kovačevski, president Stevo Pendarovski och parlamentets talman Talat Xhaferi. På tisdag reser statsminister Marin till Albanien och Kroatien för att träffa dessa länders ledningar.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 050 421 0422, och Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli

Bilder från mötena: