Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin träffade Nordmakedoniens statsledning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 20.6.2022 20.47 | Publicerad på svenska 21.6.2022 kl. 12.52
Pressmeddelande 402/2022
Pääministeri Marin ja Pohjois-Makedonian pääministeri Dimitar Kovacehvski Kuva: Pohjois-Makedonian hallitus.

Måndagen den 20 juni träffade statsminister Sanna Marin Nordmakedoniens premiärminister Dimitar Kovačevski, Nordmakedoniens president Stevo Pendarovski och talmannen i Nordmakedoniens parlament Talat Xhaferi i Skopje.

Samtalsämnen var Finlands Natomedlemskapsprocess, Rysslands invasion av Ukraina, stödet till Ukraina, Nordmakedoniens EU-anslutningsprocess samt bilaterala relationer, såsom ökat samarbete i energifrågor. Nordmakedonien har också visat intresse för samarbete på utbildningsområdet.

Som den nyaste medlemmen i Nato betonar Nordmakedonien vikten av Natos öppna dörrars politik. Dessutom har landet lovat att ratificera Finlands medlemskap så snabbt som möjligt.

Statsminister Marin tackade Nordmakedoniens statsledning för dess fulla stöd för Finlands strävan att bli medlem i Nato. Statsministern sade också att Finlands Natomedlemskap inte bara skulle stärka Nato utan också bidra till säkerheten och stabiliteten i Europa.

Under mötena diskuterades även Rysslands invasion av Ukraina och stödet till Ukraina.

”Vi måste öka vårt stöd till Ukraina, rikta ytterligare sanktioner mot Ryssland och hålla enad front. Det är det enda sättet att få Ryssland att upphöra med kriget. Ryssland har förändrat Europas säkerhetspolitiska miljö, och vi måste ge allmänheten en klar signal om vikten av att stå eniga, beslutsamma och starka”, sade statsminister Marin vid presskonferensen.

Finland är en av de starkaste förespråkarna för EU:s utvidgning. Finland stöder Nordmakedoniens närmande till EU och anser det vara viktigt att medlemskapsförhandlingar inleds inom kort.

Stats- och regeringscheferna från EU och de västra Balkanländerna kommer att diskutera vid ett informellt möte inför Europeiska rådets möte den 23 juni. Avsikten är att diskutera en aktivering av utvidgningsprocessen, konsekvenserna av den ryska invasionen för västra Balkan och ett ökat samarbete.

Tidigare på måndagen besökte statsminister Marin Montenegro och träffade landets ledning. På tisdagen reser statsministern till Tirana, där hon har ett enskilt möte med Albaniens premiärminister Edi Rama. I Zagreb träffar statsminister Marin Kroatiens premiärminister Andrej Plenković och president Zoran Milanović.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 050 421 0422, och Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli

Statsminister Marins och premiärminister Kovačevskis presskonferens den 20 juni