Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Marin träffar Japans premiärminister Kishida i Tokyo

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.5.2022 7.22 | Publicerad på svenska 11.5.2022 kl. 9.03
Pressmeddelande 296/2022
statsminister Sanna Marin och Japans premiärminister Fumio Kishida

Onsdagen den 11 maj träffar statsminister Sanna Marin Japans premiärminister Fumio Kishida i Tokyo. På agendan står också samtal med talmannen för Japans underhus Hiroyuki Hosoda.

Statsminister Marin talade vid ett högnivåseminarium i Tokyo tidigt på onsdag morgon finsk tid. I seminariet om digitaliseringens samhälleliga konsekvenser deltog också utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och en finländsk företagsdelegation.

Ett centralt tema som statsminister Marin tog upp i sitt inlägg var främjandet av människocentrering, jämlikhet och grön omställning i samband med digitaliseringen.

”Både i Japan och i Finland har vi digitala färdigheter av världsklass. Det är en resurs i den allt mer digitaliserade världen”, framhöll statsminister Marin. Exempelvis dataekonomi, artificiell intelligens och plattformsekonomi är megatrender där Japan och Finland kan bli globala föregångare genom intensifierat samarbete.

”När vi lever i en allt mer digitaliserad värld måste vi lita på de digitala tjänsterna. Det är viktigt att allmänhetens förtroende bevaras vad gäller behandlingen av känsliga uppgifter. Det är en framgångsfaktor vid utvecklingen av effektiva digitala tjänster och bidrar till en god affärsmiljö för innovationer och investeringar”, konstaterade statsministern.

”Japan har samma värderingar som Finland. Vi måste använda data och ny teknik på ett säkert och etiskt sätt. Det finns inga andra alternativ”, sade statsministern.

Seminariet arrangerades av det japanska inrikes- och kommunikationsministeriet i samarbete med Business Finland och Tokyos universitet. Syftet med seminariet var att bidra till ökat samarbete och ökad dialog mellan Finland och Japan när det gäller att bygga upp framtida digitala nätverk.

Seminariedeltagarna fick också en videohälsning från Japans premiärminister Fumio Kishida, som statsminister Marin ska träffa senare på onsdagen. Statsminister Marin och premiärminister Kishida ska diskutera de bilaterala relationerna mellan Finland och Japan, säkerhetsläget i Europa och det aktuella läget i Japans närområden. Också samarbetet i internationella frågor tas upp.

På sin resa till Japan har statsminister Marin med sig en företagsdelegation som Business Finland har samlat. Företagen i delegationen är CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Finnair Abp, 6G Flagship, Haltian Oy, IQM Quantum Computers, Nokia Abp, ReOrbit Oy, Finlands Akademi, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab och WithSecure Corporation.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, och Satu Maaranen, direktör, Business Finland (företagsdelegationen), tfn 040 592 0929

Bilder från besöket publiceras på statsrådets Flickr-konto.