Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Orpo träffade Ukrainas statsledning och deltog i toppmötet för Krimplattformen i Kiev

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.8.2023 9.44 | Publicerad på svenska 24.8.2023 kl. 10.43
Pressmeddelande
Pääministeri Orpo ja presidentti Zelenskyi neuvottelupöydän ääressä
Bild: President Office, Ukraine

Statsminister Petteri Orpo besökte Kiev onsdagen den 23 augusti. Han träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, premiärminister Denys Sjmyhal och parlamentets talman Ruslan Stefanchuk. Statsminister Orpo deltog också i det tredje toppmötet för Krimplattformen med president Zelenskyj som värd. Budskapet vid mötet var att Krim är en del av Ukraina.

I diskussionerna mellan statsminister Orpo och Ukrainas statsledning betonades Finlands fortsatta starka stöd till Ukraina. Under mötena diskuterades särskilt Finlands politiska och materiella stöd till Ukraina, Ukrainas återuppbyggnad och landets ansträngningar för en rättvis och hållbar fred. Dessutom diskuterades möjligheterna till samarbete inom försvarsmaterielindustrin. Avsikten är att Finland och Ukraina ska kartlägga vilka samarbetsmöjligheter som finns.

Vid toppmötet för Krimplattformen betonade statsminister Orpo att Finland står orubbligt bakom Ukrainas suveränitet, självständighet och territoriella integritet. Krimplattformen inrättades för tre år sedan för att fästa internationell uppmärksamhet vid situationen i Krim och den svåra situationen för befolkningen i regionen, särskilt den tatariska minoriteten. Ryssland genomförde en olaglig annektering av Krimhalvön i Ukraina 2014.

I samband med toppmötet hade statsminister Orpo ett enskilt möte med Moldaviens premiärminister Dorin Recean. De diskuterade de reformer som genomförs i Moldavien som ett led i landets strävanden att bli medlem i EU samt landets interna situation.

Regeringen bereder ett 18:e paket försvarsmaterielbistånd till Ukraina. Avsikten är att beslut om paketet ska fattas ännu under denna vecka. Finlands totala stöd till Ukraina uppgår till över 1,7 miljarder euro. Finland har beviljat Ukraina 17 paket försvarsmaterielbistånd till ett sammanlagt värde av 1,2 miljarder euro.

Finland stöder Ukrainas fredsprocess och fredsplan. Vid G20-toppmötet i november 2022 lade president Zelenskyj fram ett förslag till fredsinitiativ i tio punkter (Peace Formula) och till ett toppmöte som hänför sig till detta.
 
Statsminister Orpo lade också en krans vid en minnesvägg för de stupade i kriget invid Sankt Michaelskatedralen i Kiev. På kvällen deltog statsministern i evenemanget National legends, som president Zelenskyj stod värd för. Syftet med evenemanget var att hedra personer som utmärkt sig under kriget.

Ytterligare information: Marja Koskela, statsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 0295 160 978, Tuomas Tikkanen, statsministerns specialmedarbetare i EU-ärenden, tfn 0295 161 124, och Päivi Paasikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279, statsrådets kansli