Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade Finlands deltagande i krishanteringsinsatsen på Medelhavet samt Ukraina, Syrien, Irak och terrorgruppen ISIL

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.10.2015 12.52
Pressmeddelande 563/2015

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott fastställde vid sitt möte fredagen den 23 oktober att Finland ökar sitt deltagande i EU:s militära krishanteringsinsats för att bekämpa människosmuggling på Medelhavet (EUNAVFOR MED Operation Sophia). För närvarande tjänstgör åtta finländska stabsofficerare i insatsen, och avsikten är att öka deltagandet genom att en avdelning för fartygskontroll på högst 20 soldater sänds till insatsen.

Vid mötet diskuterades även läget i Ukraina. Det är en förutsättning för lösandet av konflikten att den intensiva dialogen fortsätter och ensidiga åtgärder undviks. Det är positivt att eldupphöret i östra Ukraina har hållit sedan början av september. Vapnen ska dras tillbaka från kontaktlinjen på det sätt som överenskommits och OSSE:s observatörer garanteras fullt tillträde för att observera läget. Finland anser det viktigt att de lokala valen i Ukraina genomförs i enlighet med Ukrainas lagar och OSSE:s principer. Finland anser att den rapport som den nederländska utredningskommittén sammanställt om nedskjutningen av flyg MH17 är opartisk och täckande. De skyldiga ska ställas till svars för det skedda i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution om saken.

Vid mötet behandlades även läget i Syrien, Irak och Turkiet. Med tanke på lösningen av krisen och det humanitära läget är det oroväckande att striderna i Syrien har eskalerat under hösten. Detta har också fört med sig att migrationen ökat. Det internationella samfundet bör främja en fredlig lösning av krisen i Syrien. Finland betonar att konflikten i Syrien endast kan lösas genom politiska förhandlingar. Rysslands militära aktivitet bör hålla sig till de ramar som FN fastställt. Avvärjandet av det hot som terrorgruppen ISIL utgör kräver långsiktighet och ett omfattande urval metoder, från krishantering till lindrandet av konsekvenserna av konflikten genom utvecklingssamarbete. Finland deltar i det internationella samarbetet mot ISIL bl.a. genom utbildningssamarbete med säkerhetstrupperna i norra Irak. Turkiet bär ett stort ansvar för skötseln av flyktingsituationen i och med att landet redan har tagit emot över två miljoner flyktingar från Syrien. EU och Turkiet har intensifierat sitt samarbete för att hantera migrationen till Europa via Turkiet.

Vid mötet diskuterades dessutom ett närmare försvarssamarbete mellan Finland och Sverige. Diskussionerna mellan ländernas försvarsministerier om det bilaterala samarbetet kommer att fortsätta.

Ytterligare information: Jukka Salovaara, avdelningschef, tfn 0295 350 636, Terhi Hakala, avdelningschef, tfn 0295 351 300 (Ukraina), Jarno Syrjälä, avdelningschef, tfn 0295 351 300 (Syrien, Irak ISIL), utrikesministeriet, och Esa Pulkkinen, överdirektör, tfn 0295 140 300, försvarsministeriet
 

Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 26.10.2015