Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Finland framhöll vid Arctic Circle-konferensen vikten av bekämpning av klimatförändringar och stabilitet i den arktiska regionen

Statsrådets kommunikationsavdelning 10.10.2019 19.07 | Publicerad på svenska 11.10.2019 kl. 10.40
Pressmeddelande 523/2019

Klimatförändringar och hållbar utveckling, Arktiska rådets väsentliga roll i det internationella samarbetet samt bevarandet av den arktiska regionens stabilitet var centrala teman vid konferensen Arctic Circle i Reykjavik den 10 oktober. Statsminister Antti Rinne höll konferensens inledande anförande tillsammans med Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

I sitt anförande betonade statsminister Rinne att Finland stöder Arktiska rådets arbete och rådets nuvarande ordförande Island. Rinne framhöll det regelbaserade internationella systemets betydelse för den arktiska regionen, där stormaktsspänningarna bör hållas borta. Han berättade också om utarbetandet av en ny strategi för den nationella Arktispolitiken.

”Finland är ett arktiskt land och vi är stolta över det. Bekämpning av klimatförändringar, hållbar utveckling och respekt för ursprungsfolkens rättigheter är viktiga frågor i regeringens nya strategi för Arktispolitiken”, sade statsminister Rinne.

Klimatförändringar och hållbar utveckling var viktiga samtalsämnen även vid det enskilda mötet mellan statsminister Rinne och statsminister Jakobsdóttir. Statsministrarna diskuterade också konsekvenserna av brexit för Island samt Arktiska rådets arbete.

”Det nordiska samarbetet är en mycket viktig referensram för både Island och Finland. Vid statsministrarnas informella möte här i Reykjavik i augusti godkände vi en gemensam vision att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region till 2030. Vi är en familj, eller ett hus med fyra rum och kök”, konstaterade statsminister Rinne.

Under sitt besök på Island träffade Rinne också det isländska Alltingets talman Steingrímur J. Sigfússon och ordföranden för Arctic Circle, Islands förre president Ólafur Ragnar Grímsson.

I samband med konferensen Arctic Circle undertecknade Finland och delstaten Maine, som ligger vid Förenta staternas nordöstra kust, ett samförståndsavtal om samarbetet för att utveckla bioekonomin.

Statsminister Rinne avslutade sitt besök på Island med att besöka Keflavik-basen och bekanta sig med basens verksamhet. Basen har blivit allt viktigare i och med att säkerhetsläget i den arktiska regionen har fått en framträdande roll med tanke på stormaktsspänningarna.

Arctic Circle är det viktigaste Arktisrelaterade högnivåevenemanget, som ordnas årligen i Reykjavik. I år förde konferensen samman representanter för stater, allt från Förenta staterna till Kina, och för ursprungsfolk, universitet, företag och miljöorganisationer. Över 2 000 personer från 60 olika länder deltog i årets konferens. Utöver Rinne och Jakobsdóttir höll också bland annat Sveriges kronprinsessa Victoria och Förenta staternas energiminister Rick Perry anföranden vid konferensen.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), och Nina Brander, specialsakkunnig, tfn 0295 160 347, statsrådets kansli