Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Porträttet av republikens president Sauli Niinistö offentliggjordes

Statsrådets kommunikationsavdelning
4.5.2018 11.20 | Publicerad på svenska 4.5.2018 kl. 11.27
Pressmeddelande 232/2018

Porträttet av republikens president Sauli Niinistö offentliggjordes i sessionssalen för presidentföredragningar i Statsrådsborgen fredagen den 4 maj. Porträttet är en mosaik av hundra mindre verk som har gjorts av hundra konstnärer – grafiker, skulptörer, konstmålare samt video-, performance- och fotokonstnärer. Konstnärerna representerar en yngre konstnärsgeneration och de är eller har tidigare varit verksamma i Finland. I avtäckningsceremonin deltog republikens president Sauli Niinistö, statsminister Juha Sipilä och andra regeringsmedlemmar samt konstnärer som bidragit till porträttet och andra inbjudna gäster.

Porträttet, som har beställts av statsrådet, kommer att finnas i sessionssalen för presidentföredragningar i Statsrådsborgen. I sessionssalen och i dess väntsal finns också porträtt av tidigare presidenter. Det är president Niinistö som har bestämt hur porträttet ska se ut och vem som ska producera det. Det samfundskonstnärliga porträttet har producerats av bildkonstnärerna Atro Linnavirta och Anita Naukkarinen.

Idén till porträttet härrör från 2012, då den nyvalda presidenten Sauli Niinistö tog emot ett samfundskonstnärligt porträtt som samtidigt var en visuell protestlista. Detta verk, som gjordes under ledning av en studentarbetsgrupp vid konstinstitutet i Lahtis, försvarade bland annat konstskolor som hotades av nedläggning.

Inspirerad av verket från 2012 och jubileumsårets tema ”Tillsammans” bjöd president Niinistö in hundra konstnärer att göra sin insats i porträttet. Först fotograferades president Niinistö, och därefter delades fotografiet i hundra bitar som lottades ut bland de konstnärer som hade fått inbjudan att delta. Konstnärerna hade konstnärlig frihet att göra en egen tolkning av sin bit av porträttet. De arbetade på var sitt håll utan att veta vad de andra gör. Till sist lades bitarna ihop så att de bildar ett enda verk. Mosaiken återspeglar mångfalden av modern konst i och med att konstnärerna är verksamma inom konstens olika områden.

Allmänheten har möjlighet att se porträttet av president Niinistö när det ställs ut i konstmuseet Ateneum i juni 2018. Porträtten av president Niinistö och tidigare presidenter presenteras på statsrådets webbplats på adressen valtioneuvosto.fi/presidenttien-muotokuvat.

Mer information om porträttet och konstnärerna
Bilder av porträttet

En videoupptagning från avtäckningsceremonin kan ses på statsrådets webbplats, vn.fi/live. Bilder från avtäckningsceremonin finns på adressen www.flickr.com/photos/FinnishGovernment.

Ytterligare information: Timo Lankinen, understatssekreterare, tfn 0295 160 300, statsrådets kansli

Juha Sipilä