Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Ministeri Tuppuraisen Riian vierailun aiheina Ukraina, Suomen NATO-jäsenyys ja energia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.6.2022 9.12
Tiedote 372/2022
Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs ja ministeri Tytti Tuppurainen. Kuva: Latvian ulkoministeriö
Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs ja ministeri Tytti Tuppurainen. Kuva: Latvian ulkoministeriö

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen tapasi Riiassa maanantaina 6. kesäkuuta Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičsin, Latvian parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Rihards Kolsin ja EU-valiokunnan puheenjohtaja Marija Golubevan.

Vierailun keskustelujen aiheina olivat muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, EU:n energiapolitiikka, EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittäminen, Suomen Nato-jäsenyysprosessi ja oikeusvaltioasiat.
 
”Suomi ja Latvia ovat läheisiä kumppaneita. Meille keskeisin yhteinen intressi on Itämeren alueen vakaan turvallisuustilanteen säilyttäminen. Yhteistyö on meille luonnollista monissa muissakin kysymyksissä, kuten Venäjän tuontienergiasta irrottautumisessa. Pieninä maina tiedämme myös, että vaikuttamisemme EU-pöydissä vahvistuu Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyötä hyödyntäen. Säännölliset kahdenväliset keskustelut maidemme välillä tukevat tätä työtä”, sanoo ministeri Tuppurainen
 
Keskusteluissa korostui EU:n tarve lisätä painetta Venäjää kohtaan ja jatkaa EU:n aktiivista tukea Ukrainalle. Ukrainan EU-jäsenyyshakemuksen osalta olisi tärkeää luoda konkreettiset askelmerkit kohti Euroopan unionin jäsenyyttä.
 
Ministeri Tuppurainen kertoi kollegoilleen, että myös Naton täysjäsenenä Suomi tulee pitämään EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön vahvistamista tärkeänä. EU-yhteistyö täydentää erityisesti Naton kollektiivisen puolustuksen tehtävää. Ministeri Tuppurainen myös kiitti kollegoitaan Latvian tuesta Suomen Nato-jäsenyysprosessissa.

Energian osalta ministerit keskustelivat erityisesti Venäjän energiatuonnista irroittautumisesta sekä varautumisesta maakaasun saatavuuden osalta.
 
Ministeri Tuppurainen vieraili Riiassa myös Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksessa (NATO Strategic Communications Centre of Excellence).

Lisätietoja: erityisavustaja Saara Pokki p. 050 478 6363, valtioneuvoston kanslia