Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Vake överförs till arbets- och näringsministeriet och får namnet Ilmastorahasto

arbets- och näringsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 21.10.2020 15.18 | Publicerad på svenska 26.10.2020 kl. 13.41
Pressmeddelande 663

Det statliga utvecklingsbolaget Valtion kehitysyhtiö Vake Oy överförs från avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli till arbets- och näringsministeriets ägarstyrning. Överföringen genomförs så snabbt som möjligt, dock före utgången av året. Regeringen fattade beslut om ärendet vid sina budgetförhandlingar i september. Vakes namn kommer att ändras till Ilmastorahasto Oy.

Arbets- och näringsministeriet ombildar Vake till Ilmastorahasto Oy utifrån regeringens beslut om inrättandet av en klimatfond i februari 2020. Det aktieinnehav på 8,31 procent i Neste Abp som ingår i Vakes balansräkning förblir i Vakes och sålunda i Ilmastorahasto Oy:s ägo efter överföringen. Statsrådets kansli ska emellertid både nu och i framtiden ha behörighet i fråga om hela innehavet i Neste, även om det till följd av överföringen splittras mellan statsrådets kansli och Ilmastorahasto Oy. Statsrådets kansli har ett aktieinnehav på 35,96 procent i Neste Abp.

De aktieinnehav i Altia Abp, Nordic Morning Group Abp, Posti Group Abp och Vapo Oy som ingår i Vakes balansräkning överförs till statsrådets kanslis ägarstyrning innan Vake överförs till arbets- och näringsministeriet.

Vake bildades 2016 i samband med offentliggörandet av det ägarpolitiska principbeslutet. I slutet av detta pressmeddelande finns en tidslinje som redogör för det ursprungliga syftet med Vake och för bolagets skeden från att det bildades fram till i dag.

Ytterligare information:
Kimmo Viertola, avdelningschef, överdirektör, [email protected], tfn 0295 160 026
Petri Vihervuori, finansråd, [email protected], tfn 040 487 2623


Tidslinje för Valtion kehitysyhtiö Vake Oy 2016–2020

2016

Statsrådet godkände ett principbeslut om statens ägarstyrningspolitik vid sitt allmänna sammanträde i maj 2016. Regeringen fastställde att bolagsinnehavets balansräkning måste stödja tillväxt och sysselsättning bättre än för närvarande. Det föreslogs att ett utvecklingsbolag bildas för detta ändamål. Till utvecklingsbolaget skulle i ett första skede överföras statens innehav i följande bolag: Altia Abp, Arctia Ab (för den andel som överstiger 50,1 % av aktierna), Ekokem Abp, Kemijoki Oy, Neste Abp (för den andel som överstiger 33,4 %), Nordic Morning Abp, Posti Group Abp (för den andel som överstiger 50,1 %), Raskone Ab och Vapo Oy (för den andel som överstiger 33,4 %). 

I juni 2016, i den andra tilläggsbudgeten för 2016, bemyndigades staten att avstå från sitt innehav i Arctia Ab och Posti Group Abp på så sätt att statens ägarandel i bolagen är minst 50,1 procent. I Kemijoki Oy fick staten avstå från sitt innehav helt och hållet efter att delägaravtalet gällande bolaget undertecknats. 

Det statliga utvecklingsbolaget Valtion kehitysyhtiö Vake Oy bildades i augusti 2016. Också statens ägarandel i Ekokem Abp överfördes till Vake i augusti 2016, och Vake genomförde den redan tidigare avtalade försäljningen av Ekokems aktier till Fortum. Vake fick 198 miljoner euro i försäljningsintäkter, varav 100 miljoner euro intäktsfördes till staten i form av kapitalåterbäring och 90 miljoner euro användes för kapitalisering av SoteDigi Oy.

Statsrådet utfärdade ett handlingsdirektiv för Vake i december 2016. Enligt handlingsdirektivet har utvecklingsbolaget till uppgift att få det kapital som placerats i statsägda bolag att omsättas aktivare än tidigare och skapa värde i de bolag som det har i sin ägo. Utvecklingsbolaget får göra investeringar i sådan företagsverksamhet som betraktas som viktig med tanke på förnyelsen av näringsstrukturen och den övergripande utvecklingen av samhället. Därtill är utvecklingsbolagets uppgift att erbjuda de statsägda bolagen en naturlig utvecklingsväg för förnyelse och utveckling av ägarstrukturen.

Regeringen föreslog för statens ägarandel en undre gräns på 33,4 procent för att tillgodose det strategiska intresset. Denna undre gräns skulle trygga bland annat vetorätten mot ändringar av bolagsordningen. De föreslagna ändringarna i lagen om statens bolagsinnehav och ägarstyrning godkändes av riksdagen i december 2016.


2017

I januari 2017 betalade Vake staten 100 miljoner euro i kapitalåterbäring. 

Den undre gränsen för statens direkta innehav i Neste Abp och Vapo Oy sänktes till 33,4 procent i tilläggsbudgeten i juni 2017.

I augusti 2017 beslutade statsrådet att bilda SoteDigi Oy för att utveckla social- och hälsovårdens riksomfattande klient- och patientdatasystem och andra digitala lösningar. För betalningen av bolagets eget kapital på 90 miljoner euro och för kostnaderna för bildandet av bolaget användes Vakes medel, och SoteDigi Oy:s aktier överfördes senare till finansministeriet och till ägarstyrningen.

Finanspolitiska ministerutskottet behandlade kompletteringen av Vakes styrelse i november 2017, och vid Vakes extra bolagsstämma utsågs Reijo Karhinen till ordförande för bolagets styrelse. I övrigt bestod styrelsen fortfarande av tjänstemannamedlemmar.

2018

I januari 2018 behandlade finanspolitiska ministerutskottet Vakes situation i fråga om valet av styrelse och bolagets lägesrapport. Det förutsattes att en affärsplan och en investeringspolicy görs upp innan bolaget inleder sin verksamhet.

Vakes styrelse utnämndes vid bolagsstämman i mars 2018. Styrelsen utnämnde Taneli Tikka till bolagets verkställande direktör. Han tillträdde sitt uppdrag i maj 2018. I styrelsens och verkställande direktörens bakgrunder betonades utnyttjande av avancerad teknik, digitalisering, artificiell intelligens och företagande.

I juni 2018 behandlade och förordade finanspolitiska ministerutskottet bolagets vision, grundläggande uppgift och prioriteringarna för dess verksamhet. 

I november 2018 förordade finanspolitiska ministerutskottet att Vake inleder sin egentliga verksamhet i enlighet med bolagsstrategin samt att man av statsrådet begär bemyndigande att genomföra bolagsöverföringar i enlighet med principbeslutet redan under 2018.

I december 2018, efter att statsrådets allmänna sammanträde fattat beslut i ärendet, överfördes ägarandelar i Neste (8,3 %), Vapo (16,7 %) och Posti (49,9 %) samt Nordic Morning Oy:s hela aktiestock till Vake. 


2019

Statens ägarandel i Altia (36,24 %) överfördes till Vake i februari 2019 efter att Finansinspektionen hade beviljat staten undantag från skyldigheten att lämna erbjudande enligt värdepappersmarknadslagen.

Vake valde artificiell intelligens till sitt första tema. Bolaget förberedde sina första investeringar, men av de teman som var förenliga med bolagsstrategin nådde inte ett enda genomförandefasen innan Sipiläs regering avgick i mars 2019. Vake inledde sin projektverksamhet med några program för finskspråkig artificiell intelligens, My Data och digitalisering av hälso- och sjukvården, men gjorde inga investeringar. 

Programmet för statsminister Rinnes regering blev färdigt i juni 2019. I regeringsprogrammet fastställdes att Vakes roll ska under hösten 2019 justeras så att bolaget stöder målen i regeringsprogrammet. Enligt regeringsprogrammet är det statliga ägandet ett verktyg för aktiv samhällsförnyelse. Kapitalet i bolagsinnehaven är så betydande att det bör användas för att generera mer tillväxt och sysselsättning än i nuläget. Kapitalanvändningen ska effektiviseras genom statens ägarstyrning, inte bara för att aktivera de befintliga innehaven, utan också för att generera ny ekonomisk aktivitet i Finland. Enligt regeringsprogrammet spelar Vake här en viktig roll.

Handlingsdirektivet för Vake, som godkändes 2016, behandlades i finanspolitiska ministerutskottet i juni 2019. Det fastställdes att handlingsdirektivet ska tillämpas som sådant tills vidare och att dess innehåll ska bedömas på nytt inom ramen för det ägarpolitiska principbeslutet.

Verkställande direktören Taneli Tikka beslutade att lämna bolaget i juni 2019 och till ny verkställande direktör utnämndes Paula Laine i juli 2019. 

Statsrådets kansli och arbets- och näringsministeriet gav i juli 2019 Jouni Hakala i uppgift att utreda de statliga investerings- och utvecklingsbolagens roller. I sin utredningsrapport, som färdigställdes i september 2019, lade Hakala fram förslag till omstruktureringar som ska gälla enskilda aktörer och genomföras i tre faser. Enligt utredningen bör Vake slås samman med Finlands Industriinvestering Ab och det kapital som Vake har fått återbetalas till staten. I framtiden bör Vakes verksamhet finansieras med Finlands Industriinvestering Ab:s nuvarande kapitaltillgångar. 

Vakes nya strategiförslag färdigställdes i september 2019. Det nya förslaget fokuserade på digitaliserings- och klimatinvesteringar, inte på artificiell intelligens. Strategiförslaget överlämnades till minister Paatero i september. 

Inga beslut om Vake hann dock fattas före regeringens avgång i december 2019. Också godkännandet av det ägarpolitiska principbeslutet sköts upp till följd av regeringens avgång.

Marins regering utnämndes i december 2019.

2020

Marins regering fastställde i februari 2020 att det i Finland ska inrättas en klimatfond som byggs upp utifrån Vake. Statsrådets kansli tillsatte en ministerieöverskridande tjänstemannaarbetsgrupp med uppgift att planera en verksamhetsmodell för klimatfonden. Arbetsgruppens arbete pågick under mars månad 2020. 

Bolagsstämman utnämnde i april 2020 en tillfällig tjänstemannastyrelse bestående av tre personer utan arvoden.

Vid regeringens budgetförhandlingar i september 2020 fastställdes det att Vake överförs till arbets- och näringsministeriets ägarstyrning. Bolagets aktieinnehav, med undantag för aktierna i Neste Abp (8,31 %), överförs från Vakes balansräkning till statsrådets kanslis ägarstyrning. Ägarstyrningen av aktierna i Neste kvarstår hos statsrådets kansli. Vake ombildas till Ilmastorahasto Oy genom en ändring av bolagsordningen, och för Ilmastorahasto Oy bereds i snabb takt under ledning av arbets- och näringsministeriet ett handlingsdirektiv i samarbete med statsrådets kansli, finansministeriet, miljöministeriet och kommunikationsministeriet. För bolaget väljs en styrelse och inrättas ett investeringsråd för styrning av finansierings- och investeringsverksamheten. I investeringsrådet ingår utöver representanter för arbets- och näringsministeriet även representanter för finansministeriet, statsrådets kansli, kommunikationsministeriet och miljöministeriet. Bolaget kapitaliseras med 300 miljoner euro under 2020 och utöver detta har bolaget årligen tillgång till en avkastning som motsvarar Nestes utdelning.