Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ville Cantell: From EU with Love

Utrikesministeriet
27.4.2020 9.12 | Publicerad på svenska 27.4.2020 kl. 9.25
Kolumn
Ville Cantell Bild: Leena Koskela
Ville Cantell Bild: Leena Koskela

Man brukar säga att sanningen är krigets första offer. I dag när det pågår en global coronapandemi sprids information snabbare än viruset. Stormakterna gör allt för att utnyttja situationen till att höja sin egen profil. För EU är det nu viktigt att få igenom sitt budskap.

Sean Connery spelade James Bond i filmen ”From Russia with Love” från 1963. Som en del av informationspåverkan under coronakrisen har Ryssland använt samma namn på de förnödenheter som landet levererat till Italien. Pandemin utnyttjas i det geopolitiska spelet där stormakterna försöker förstärka sin position och försvaga andras.

Det medel som står till buds är många. Både Kina och Ryssland har genom donationer av skyddsutrustning försökt få positiv publicitet. Av den utrustning som levererades till Italien visare sig rentav 80 procent vara oanvändbar och av de personer som följde med jobbade en stor del för underrättelsetjänsten. De ansiktsmasker som Kina levererat har haft en mängd kvalitetsproblem. Såväl USA, Kina som Ryssland har spridit teorier om hur något annat land står bakom epidemin, att vaccinet som utvecklas är en konspiration av Nato, att viruset smittar genom 5G-nätet och så vidare.

De europeiska länderna fick inte den bästa tänkbara starten på krishanteringen. Gränser stängdes utan samordning och export av skyddsutrustning till andra EU-länder begränsades. Det rådde en uppenbar brist på solidaritet. Det är det sorgligt faktum att, trots att EU och de europeiska länderna har ryckt upp sig, har Europa inte varit synligt på samma sätt som Kina och Ryssland.

Visste du till exempel att tio tusentals EU-medborgare har flugits hem med hjälp av EU:s civilskyddsmekanism eller att 48,5 miljoner euro har riktats till utvecklandet av ett vaccin mot coronaviruset och till att förbättra vård och diagnostisering? Eller att EU:s globala covid-19-bistånd uppskattas till 15,6 miljarder euro? Om du inte visste det är du knappast den enda. Du kan läsa mer om EU:s åtgärder på webbplatsen för utrikesministeriets Europainformationen och statsrådets kanslis webbplats om EU och coronaviruset.

I EU är man också väldigt medveten om försöken att sprida historien om att ”EU håller på att upplösas och klarar inte av att hantera krisen”. Poängen är emellertid att inte ett enda land kan lösa coronakrisen ensam. Att bara sköta sitt eget revir och bekämpa viruset i sitt eget land hjälper inte om viruset genast kommer tillbaka från ett annat land när gränserna öppnas igen. För att inte tala om de globala ekonomiska följderna och andra konsekvenser om utvecklingsländernas ekonomier och samhällen rasar. Efter president Trumps beslut att frysa finansieringen till WHO är EU:s och resten av världens stöd till organisationen desto viktigare. EU:s och det internationella samfundets samarbete behövs för att bekämpa viruset.

Coronakrisen kommer tyvärr inte att vara över på ett ögonblick. Det är snarare fråga om en maraton än en sprint. Först om ett par år kommer vi sannolikt att kunna bedöma hur åtgärderna sist och slutligen lyckades. Då kan vi också bedöma hur vi klarade av coronakrisen och vem som vann i det geopolitiska spelet.

Ville Cantell

Enheten för Europa- och närområdeskommunikation, utrikesministeriet