Ålandsveckan i skolor 21–25.3.2022

Reinhold Hausen, 1911 / Svenska litteratursällskapet i Finland

I mars för att fira Ålands jubileumsår var det möjligt för elever och lärare att ta del av Ålandsveckan i skolor. Fem dagar, fem teman – under veckan behandlades Åland ur många olika perspektiv.  

I samarbete med Riksarkivet, Nationalmuseum, Hanaholmens Svenska nu -nätverk, Utbildningsstyrelsen, Pohjola-Norden och Nordisk kulturkontakt samlades ett omfattande material för lärare att ta del av i olika ämnen och åldersgrupper. Medverkande var även Håll Skärgården Ren, Språkambassadörerna och Visit Åland. Statsrådets kansli koordinerade projektet. 

Materialet lämpar sig för ämnen från samhällslära och historia till geografi, och från språkundervisning till huslig ekonomi. Det finns material och uppgifter för alla stadier, från småbarnspedagogiken till grundskolan, yrkesutbildning och gymnasialstadiet. Även högskolor kan använda materialet. Under veckan fick man även läsa de åländska tidningarna gratis.

Skolbesök och distansdiskussioner ordnades under fem dagar med fem olika teman från historia och självstyrelse till mat och kultur. Beskyddare för skolveckan var undervisningsminister Li Andersson och Ålands utbildnings- och kulturminister Annika Hambrudd.

Välkommen att fira självstyrelsens jubileumsår och öka kunskapen om Åland även efter Ålandsveckan. Materialet på denna sida, kan användas även efter Ålandsveckan.

Skolveckans broschyr och läsordning.

Teman och material

På Ålands landskapsregerings Youtube-kanal finns en 20 minuter lång video om Åland på svenska, finska och engelska.

Svenska nu har producerat läromaterialet Åland i sikte, som är ett smörgåsbord av olika helheter som lärare kan använda i (svensk)undervisningen under Ålandsveckan. Eleverna får bekanta sig med unga ålänningars syn på öriket, näringslivet, naturen, turismen och historian. Ett språkduschmaterial för yngre elever ingår. 

ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå) har en publikation "Åland i siffror 2021" som innehåller lättillgängliga tabeller och diagram med aktuell statistik om Åland inom ett stort antal områden. Publikationen passar bra att användas inom undervisningen om Åland.

Varför skiftar vägarna på Åland i rött? Vilka godsaker kom till Finland från Åland? Testa din kunskap om Åland i YLE:s test! 

Dekorera klassrummet eller arbetsrummet med Åland 100 flaggor!

Vinn en klassresa till Åland – delta i Visit Ålands utlottning senast 25.5.

Läs dagens tidning 

I HBL Junior finns det reportage om åländska dialekter och recept. De kan läsas genom denna länk (scrolla ner för att komma till den digitala tidningen).

Skolveckan hittas på Facebook!