Information om programmet för jubileumsåret Åland 100
Ålands jubileumsorganisation samlar information om jubileumsårets evenemang på sin webbplats.
Tidigare tillställningar
Jubileumsåret nådde sin kulmen i juni 2022
Jubileumsåret nådde sin kulmen i början av juni 2022. Då hände det mycket framför allt på Åland, men också i Fastlandsfinland och på andra håll i världen.
I juni uppmanades alla att städa stränder och natur från skräp jubileumsåret till ära. Vatten, vattendrag och hav är vår gemensamma sak och viktiga för oss alla. Tanken var att ge en gåva till Åland, oss alla och framtiden och samtidigt främja jubileumsårets teman.
Städjippot pågick i en vecka från den 6 till den 12 juni 2022, med tyngdpunkt på FN:s världshavsdag (den 8 juni) och Ålands självstyrelsedag (den 9 juni) i mitten av veckan. Alla fick delta och gratulera Åland i sociala medier under hashtaggen #åland100 och #cleanupaland100. Alla utmanades att delta – organisationer, företag, individer, kompisgäng och arbetsgemenskaper.
Hundra år sedan Nationernas förbunds beslut
Den 24 juni 2021 hade det förflutit hundra år sedan Nationernas förbunds beslut i Ålandsfrågan.
Finland och Sverige godkände beslutet om Ålands anslutning till Finland och om Ålands självstyrelse den 27 juni 1921.
Statsrådets kansli och Riksarkivet arrangerade evenemanget ”Hundra år sedan Nationernas förbunds beslut”, där Allan Rosas höll ett festföredrag och forskare diskuterade Nationernas förbunds beslut – dess bakgrund och betydelse – ur ett historiskt och samtida perspektiv.
Evenemanget finns på statsrådets YouTube-kanal
Jubileumsåret började den 9 juni 2021
De officiella festligheterna jubileumsåret till ära inleddes på Ålands självstyrelsedag den 9 juni 2021. I programmet fanns bland annat uppvaktning vid statyn över Julius Sundblom och en kvällskonsert som inledde jubileumsåret. Sundblom var central i uppbyggandet av Ålands självstyrelse efter Nationernas förbunds beslut.
Inrikesministeriet rekommenderar allmän flaggning på Ålands självstyrelsedag även på Fastlandsfinland. Flaggorna vajar för att fira 100-årsjubileet 9.6.2021 och 9.6.2022.
Ålandsveckan i skolorna i mars 2022
Skolor runt om i Finland firade Ålandsveckan från den 21 till den 25 mars 2022. Riksarkivet, Hanaholmens Svenska nu nätverk, Nationalmuseet, Visit Åland, Utbildningsstyrelsen och Pohjola-Norden, tillhandahöll lärare material och program med olika teman, allt från historia till mat och från Ålands näringsliv till kultur. Statsrådets kansli samarbetade med de medverkande aktörerna.
Historia, självstyrelse, demokrati och betydelsen av demilitarisering – många aktörer står för olika seminarier
Under hösten 2021 och våren 2022 ordnar många privata och offentliga aktörer ett flertal olika seminarier kring jubileumsåret Åland 100:
- Hanaholmens kulturcentrum ordnade ett seminarium om självstyrande områden den 25 augusti 2021. Seminariet kan ses på Hanaholmens hemsida.
- Evenemanget ReGeneration Week för unga om hållbarhet ordnades i Mariehamn och online 28-31.8.2021. Målgruppen var ungdomar kring Östersjön och bland annat deltog EU kommissionären för miljöfrågor Virginijus Sinkevičius i evenemanget. Inspelningarna kan ses på YLE Arenan.
- Ett av jubileumsårets huvudseminarier ordnades i Mariehamn på demilitariseringsdagen den 20 oktober 2021. Ålands lagting arrangerade evenemanget och det sändes på lagtingets YouTube-kanal. Seminariet kan ses även på Yle Arenan.
- Riksdagen hade ett jublieumsseminarium den 24 november. Material om självstyrelsen finns på riksdagens YouTube-kanal.
Under jubileumsåret ordnas det dessutom flera internationella seminarier:
- I Köpenhamn ordnades den 8 december 2022 en avslutande konferens för forskningsprojektet om de nordiska självstyrande områdena / Nordiska ministerrådet, Utrikespolitiska institutet och Ålands fredsinstitut. Seminariet "Sustainable democracy in the Nordic region" kan ses på YouTube-kanalen för Nordiskt samarbete.
- I Haag ordnas det internationella huvudseminariet för jubileumsåret av Ålands självstyrelse den 5 april 2022 / Utrikesministeriet, landskapsregeringen. Tillställningen kan följas på Ålands landskapsregerings Youtube-kanal.
Länkar till ytterligare information, material och evenemang som har ordnats tidigare
- Finlandsinstitutet i Stockholms serie av webbinarier om Åland:
- Hanaholmens evenemang för högskolestuderande ”Det unika öriket Åland”
- Svenska litteratursällskapets Åland-fotosamling i Finna
- Digitala utställningen ”the Åland Islands solution”
- Riksarkivets historiska hemsida om Åland