Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

Visioner om framtidens kommun

finansministeriet
Utgivningsdatum 20.1.2016 9.30
Pressmeddelande

Hurdana är framtidens kommuner år 2030? Hurdan roll har de efter sote-reformen och grundandet av landskapen? Vilka uppgifter kommer kommunerna att ha och hurdan kommer deras ställning att vara? Dessa frågor dryftas den 20 januari vid öppningsseminariet för Framtidens kommun -projektet i Finlandiahuset i Helsingfors.

Seminariet utgör inledningen för regeringens reform Framtidens kommun.

 - Framtidens kommun är vår kollektiva egendom. Därför bör den byggas tillsammans genom öppen dialog. Vi bör engagera inte bara de politiska beslutsfattarna och tjänstemännen, utan alla som är intresserade, såsom företagen och näringslivet, organisationerna och föreningarna samt olika befolkningsgrupper, speciellt de unga. Den stora utmaningen består i att höra deras röst och att beakta deras behov som inte företräds av någon intresseorganisation, säger kommun- och reformminister Anu Vehviläinen som leder den parlamentariska arbetsgrupp som tillsatts för projektet.

De unga spelar en framträdande roll vid tillställningen då representanter för ungdomsfullmäktige i Lahtis, Tammerfors och Alavus intervjuar medlemmarna i den parlamentariska arbetsgruppen, inkl. minister Vehviläinen. Seminariet har sammanlagt cirka 600 deltagare. Deltagarna inkluderar bland annat riksdagsledamöter, representanter för kommunerna, forskare samt aktörer inom företagslivet och organisationsfältet.

Seminariet kan följas i direktsändning på webbadressen: www.mediaserver.fi/live/vm. I Twitter kan du delta med ämnesordet #kunta2030.

Framtidens kommun -reformen

Finansministeriet tillsatte i december 2015 en parlamentarisk arbetsgrupp och en sakkunniggrupp för att bereda projektet Framtidens kommun.  Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen är ordförande för den parlamentariska arbetsgruppen och riksdagsledamöterna Toimi Kankaanniemi och Mari-Leena Talvitie vice ordföranden. 

Projektet definierar på basis av en parlamentarisk beredning visionen för framtidens kommun 2030. Målet är att definiera kommunernas roll, uppgifter och ställning i förhållande till de nya självstyrande områdena. Fokus ligger på kommunens roll i egenskap av främjare av välfärden, livskraften och företagsamheten samt på förstärkningen av kommundemokratin. Under arbetets gång ska man även kartlägga de nödvändiga lagstiftningsändringarna och behoven att förändra på kommunpolitiken på längre sikt. Projektet genomförs i nära samarbete med kommuner, organisationer och andra samarbetsparter.

Utredningen om kommunens roll blir färdig före utgången av 2016.  Eventuella lagstiftningsändringar bereds under 2017.

Framtidens kommun -projektet på nätet: www.vm.fi/sv/framtidens-kommun

Ytterligare upplysningar:

Sami Miettinen, minister Vehviläinens specialmedarbetare, FM, tfn 046 923 4695

Inga Nyholm, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30042, [email protected]

Katja Palonen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30322, [email protected]

Anu Vehviläinen Kommunärenden