Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU:s nya förordning om gödselprodukter ska öka användningen av organiska och avfallsbaserade gödselmedel

maa- ja metsätalousministeriö
Utgivningsdatum 3.7.2019 14.13 | Publicerad på svenska 4.7.2019 kl. 12.25
Pressmeddelande

I förordningen fastställs allmänna regler för hur separat insamlat biologiskt avfall och andra avfallsbaserade material kan omvandlas till råvaror som i sin tur används till att tillverka CE-märkta EU-gödselmedel. Förordningen som träder i kraft den 14 juli 2019 börjar tillämpas den 16 juli 2022.

I den gällande EU-lagstiftningen om gödselmedel fastställs regler bara för oorganiska gödselmedel och vissa kalkningsmedel, men den nya förordningen omfattar också organiska gödselmedel, organisk-mineraliska gödselmedel, kalkningsmedel, jordförbättringsmedel, odlingssubstrat, hämmare, växtbiostimulanter och blandade EU-gödselproduktkomponenter. I förordningen fastställs säkerhets,- kvalitets- och märkningskrav som alla gödselprodukter måste uppfylla för att de ska kunna säljas fritt i hela EU. I förordningen finns också bestämmelser om tillåtna råvaror och de krav som råvarorna måste uppfylla.

De nya bestämmelserna tillämpas på alla typer av EU-gödselprodukter för att garantera ett så effektivt markskydd som möjligt. Genom förordningen införs också för första gången i EU gränsvärden för kadmium i fosforgödselmedel: 60 mg/kg fosforpentoxid (60 mg Cd/kg P205).  Finland och Sverige som har beviljats undantag med avseende på kadmiumhalten i gödselmedel, får fortfarande tillämpa de lägre gränsvärdena.  

I Finland får fosforgödselmedel innehålla 22 mg kadmium per kg fosforpentoxid eller 50 mg per kg fosfor (22 mg Cd/kg P205 = 50 mg Cd/kg P) till dess att hela unionen börjar tillämpa harmoniserade gränsvärden som är lika med eller lägre än de redan införda nationella gränsvärdena. Finlands gränsvärden ligger bland de striktaste i EU. De fosforgödselmedel som säljs i Finland tryggar således vår rena säkra livsmedelsproduktion.

Förutom CE-märkta EU-gödselprodukter kommer det också att finnas nationella gödselmedel på marknaden som fortfarande får säljas i EU enligt principen om ömsesidigt erkännande.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av EU-gödselprodukter och om ändring av förordningarna (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009 samt om upphävande av förordning (EG) nr 2003/2003

Mer information:
Pirjo Salminen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 16 2188, pirjo.salminen(at)mmm.fi