FI SV EN

Rekordmånga kvinnliga ministrar församlade – regeringsmedlemmar presenteras i en webbtjänst

Statsrådets kommunikationsavdelning 1.12.2017 10.33
Pressmeddelande 561/2017
Rekordmånga kvinnliga ministrar församlade – regeringsmedlemmar presenteras i en webbtjänst

Över 30 finländska kvinnliga ministrar träffas i Helsingfors fredagen den 1 december, när statsrådets kansli offentliggör en webbtjänst med information om kvinnliga ministrar för att fira Finlands 100-årsjubileum. Det är första gången som så många kvinnor som varit verksamma som ministrar är församlade.

De kvinnliga ministrarnas gemensamma möte är en historisk tillställning. Ungefär hälften av de 67 levande kvinnliga ministrarna har möjlighet att delta. I Finlands regeringar har suttit sammanlagt 87 kvinnor. I evenemanget deltar bland annat 1990-talets utrikesminister, president Tarja Halonen och förre statsministern, europarlamentarikern Anneli Jäätteenmäki. Ministrarna tas emot av statsminister Juha Sipilä och statsrådets kanslis statssekreterare, långvariga ministern Paula Lehtomäki.

”Jämställdhet är en grundläggande värdering för det 100-åriga Finland. Finland gav som första land i världen kvinnorna fullständiga politiska rättigheter. Därför är det naturligt att kvinnorna nådde till politikens topp jämsides med männen. Det kan vi vara stolta över i Finland”, säger statsminister Sipilä.

I evenemanget deltar bland annat Sinikka Laisaari (Mönkäre), som var minister i över tio år (3 817 ministerdagar) utan avbrott, Sirkka-Liisa Anttila, som är den mest erfarna kvinnliga riksdagsledamoten i Finland, Elisabeth Rehn, som var Finlands första kvinnliga försvarsminister och som dessutom har varit jämställdhetsminister, samt Riitta Uosukainen, som var riksdagens första kvinnliga talman.

Vid evenemanget offentliggörs webbtjänsten Det självständiga Finlands kvinnliga ministrar, som finns på adressen regeringar.fi. I tjänsten presenteras alla självständighetstidens kvinnliga ministrar från Miina Sillanpää till Annika Saarikko. Den första kvinnliga ministern var Miina Sillanpää år 1926. Den senast utnämnda ministern Annika Saarikko inledde sitt arbete som familje- och omsorgsminister i juli 2017.

Utöver Saarikko deltar bland annat kommun- och reformminister Anu Vehviläinen och inrikesminister Paula Risikko från den nuvarande regeringen. Risikko med sina 3 491 ministerdagar har näst mest erfarenhet av att vara kvinnlig minister i Finland.

Den nya webbtjänsten innehåller information om ministrarnas politiska karriär och bakgrund samt personalia, fotografier, videointervjuer och inspelningar. Tjänsten är tillgänglig på finska, svenska och engelska på adresserna hallitukset.fi, regeringar.fi och governments.fi.

Ytterligare information: Marko Ruonala, projektchef, statsrådets kommunikationsavdelning, tfn 050 522 8233, marko.ruonala(at)vnk.fi

Presentationsvideo om tjänsten (på finska)