Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU-ministerutskottet diskuterade ett effektivare beslutsfattande i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.10.2018 9.29 | Publicerad på svenska 26.10.2018 kl. 13.40
Pressmeddelande 503/2018

Vid sitt möte den 26 oktober behandlade EU-ministerutskottet kommissionens förslag om en ökning av besluten med kvalificerad majoritet i rådet inom EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (Gusp). Syftet med kommissionens förslag är att stärka EU som internationell aktör och förbättra unionens förmåga att reagera snabbt och konsekvent på föränderliga globala utmaningar.

Den 12 september lämnade kommissionen ett meddelande som omfattas av dess arbetsprogram för 2018 om effektivisering av beslutsfattandet inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. I kommissionens förslag nämns tre specialområden där beslut med kvalificerad majoritet anses som särskilt behövliga: 1) EU:s ståndpunkter i frågor om mänskliga rättigheter i multilaterala forum, 2) godkännande och ändring av EU:s sanktionssystem samt 3) EU:s civila krishanteringsinsatser.

Finland anser att det är viktigt att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik är effektiv och ger resultat. Därmed är Finland redo att se över användningen av beslut med kvalificerad majoritet inom de tre specialområden som kommissionen föreslår i sitt meddelande. Det är en fördel för Finland att EU talar med en stark, gemensam röst inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, så de möjligheter EU:s grundfördrag erbjuder när det gäller att effektivisera beslutsfattandet inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken ska utnyttjas.

När det gäller ökningen av besluten med kvalificerad majoritet är det fråga om ett mål på längre sikt. Mer konkreta förslag framförs troligen tidigast under EU:s nästa femårsperiod. Beslutsfattandet med kvalificerad majoritet kommer även i fortsättningen att balanseras av grundfördragets skyddsklausuler, som medlemsstaterna kan åberopa av skäl av vital betydelse som hänför sig till den nationella politiken. Trots att besluten med kvalificerad majoritet numera är huvudregel i beslutsfattandet inom EU används kravet på enhällighet fortfarande inom vissa frågor. Inom EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik fattas besluten nästan uteslutande enhälligt.

Dessutom drog EU-ministerutskottet upp Finlands riktlinjer för det möte för handelsministrarna i rådet för utrikes frågor som hålls den 9 november samt för det inofficiella miljö- och kommunikationsministermöte som hålls den 29–30 oktober. Vid handelsministermötet behandlas reformen av världshandelsorganisationen WTO och kommissionen presenterar en lägesöversikt av EU:s aktuella handelsavtalsförhandlingar. Huvudteman för miljö- och kommunikationsministermötet är slopandet av tidsomställningen, en ren och trygg trafik till ett rimligt pris samt trafiksäkerhet.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli