Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Jämställdhetspriset hjälper till att förverkliga en långvarig dröm
Hårt arbete med att förbättra kvinnors och flickors ställning

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.3.2018 15.06 | Publicerad på svenska 7.3.2018 kl. 9.44
Nyhet 11/2018

Den prissumma som ingår i det internationella jämställdhetspriset riktas till civilsamhällesorganisationen SOS Femmes et Enfants Victimes de Violance Familiale (SOS FEVVF). Organisationen främjar kvinnors och flickors rättigheter i Niger i Västafrika, där det råder stor ojämlikhet. Med hjälp av den prissumma på 150 000 euro som Tysklands förbundskansler Angela Merkel anvisat SOS FEVVF har organisationen möjlighet att förverkliga en långvarig dröm.

”Med hjälp av prissumman vill vi inrätta ett skyddshem, där kvinnor och barn som har utsatts för könsrelaterat våld kan söka skydd”, berättar Mariama Moussa, en av grundarna till organisationen SOS FEVVF och en internationellt ansedd förespråkare för kvinnor och flickor.

”Samtidigt kan vi erbjuda dem heltäckande hjälp: hälsovårdstjänster, psykologtjänster, juridisk rådgivning och socioekonomisk rehabilitering”, fortsätter Moussa.

Niger i Västafrika har cirka 19 miljoner invånare och är en av de fattigaste länderna i världen. Landet ligger i botten på internationella jämförelser som gäller jämställdhet mellan kvinnor och män. Psykiskt och sexuellt våld mot kvinnor och barn är ett dagligt problem som offren sällan får någon hjälp för.

Organisationen SOS FEVVF grundades 1998 av en grupp kvinnor och män som bekymrade sig över levnadsförhållandena för kvinnor och flickor i Niger. I denna grupp ingick också Moussa, som avlagt högre examen i socialt arbete och som själv blivit utsatt för våld i hemmet.

”Vårt mål är att stödja kvinnor och flickor som är i utsatt ställning och som blivit offer för våld, återställa deras människovärde, stärka kompetensen hos dem som arbetar med offren samt främja och försvara kvinnors och flickors ställning i samhället”, berättar Moussa.

Organisationen, som är verksam på åtta orter på olika håll i Niger, erbjuder våldsoffren bland annat en sociologs, en psykologs och en barnmorskas experthjälp.

Organisationen samarbetar också aktivt med det vanliga folket i Niger, andra civilsamhällesorganisationer, myndigheter, lokala beslutsfattare, kyrkoledare och internationella aktörer.

Också attityd- och upplysningsarbete har en viktig roll i verksamheten. Information om kvinnors och flickors rättigheter och om våld mot dem sprids bland annat genom olika informationsinslag, expertanföranden, broschyrer, undervisningsmaterial och till och med genom serier och teater.

”En av våra mest betydande prestationer har varit att bryta tabun kring könsrelaterat våld”, berättar Moussa.

”Det är dock ännu långt kvar innan jämställdhet har uppnåtts.”

SOS FEVVF Kvinnor och barn som utsatts för våld i hemmet
(SOS Femmes et Enfants Victimes de Violence Familiale, FEVVF)

Organisationen grundades 1998.
Dess huvudsakliga verksamhetsort är Niamey. Dessutom bedrivs verksamhet på sju andra orter på olika håll i Niger.
Personalen består av tolv arbetstagare, varav åtta personer är anställda (sex av organisationen och två genom finansiering för separata projekt), fyra är praktikanter och fem är volontärer.
Budgeten för 2017 var 147 000 euro. Budgeten täcker kostnaderna för verksamhetsställena och arbetstagarna. Separata projekt har dessutom separata budgetar.
Organisationens mål är att delta i kampen mot våld i hemmet och att främja harmoni och balans inom familjer.

Foton av Mariama Moussa

Källor: SOS FEVVF, intervju med Mariama Moussa