FI SV EN

Finland 100-jubileumsåret når kulmen
Allt är klart för Självständighetens hundraårsfest

Statsrådets kommunikationsavdelning 5.12.2017 9.02
Pressmeddelande 570/2017
Allt är klart för Självständighetens hundraårsfest

Imorgon, självständighetsdagen den 6 december 2017, fyller det självständiga Finland hundra år. Firandet av Finlands födelsedag inleds redan idag, den 5.12, med festbelysning, flaggning och otaliga evenemang och tillställning runt om i Finland. Även utomlands uppmärksammas det hundraåriga Finland under dessa historiska två dagar.

”Finlands 100-årsjubileum har sammanfört finländare och Finlands vänner i hela världen. Vi har framför oss en unik och historisk stund som vi har väntat på länge och allt firande till landets ära är välkommet”, säger jubileumsårets generalsekreterare Pekka Timonen.

Firandet av Finlands hundraårsdag inleds idag, självständighetsdagsaftonen den 5.12, med att hissa flaggorna och tända den blåvita festbelysningen i hela Finland klockan 18. Alla medborgare uppmuntras också till att fira en gemensam kaffestund klockan 14.

Den officiella öppningen av Självständighetens hundraårsfest ordnas på Salutorget i Helsingfors den 5.12 klockan 18. En installation med hundra flaggor tar form när den finska flaggan hissas av barn och unga. Republikens president Sauli Niinistö, riksdagens talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä deltar i flagghissningen.

Den glädjefyllda aftonen följs av den högtidliga självständighetsdagen med traditioner och festligheter. När mörkret lagt sig blir den historiska dagen allt mer stämningsfylld i hemmen och i festsalarna. Självständighetens hundraårsfest kulminerar i ett jubileumsfyrverkeri ovanför Södra hamnen i Helsingfors den 6.12 cirka klockan 22. Jubileumsfyrverkeriet avslutar också Finlands jubileumsår för hundra år av självständighet.

Även ute i världen uppmärksammas det hundraåriga Finland. Tiotals kända monument och landmärken lyser blått och vitt på olika håll i världen. Alla finska ambassader ordnar jubileumsmottagningar och många finländska gemenskaper ordna egna fester för att hedra hemlandet. Det utlovas också många hälsingar och andra uppvaktningar för det hundraåriga Finland.

Tv, radio och sociala medier förmedlar stämningar till hemmen från firandet.

Välkommen att fira den historiska stunden tillsammans!

Program på tisdagen den 5.12

  • kl. 12 samlas riksdagen till jubileumsplenum i det nyrenoverade riksdagshuset. Jubileumsplenumet sänds på Yles kanaler.
  • biblioteken runt om i Finland bjuder hela folket på förfest för att fira ett hundraårigt Finland. Över 170 bibliotek bjuder på program för hela familjen.
  • kl. 18 öppnas firandet av Finlands självständighetsdag officiellt på Salutorget i Helsingfors.
  • kl. 19 och 6.12 kl. 14 tas födelsedagen emot på Nationaloperan med glädje under Finland firar! Hundra år i moll och dur-festen.
  • kl. 19.30–23.20 Finland 100-bal vid Lovisa idrottshall.
  • Kl. 21 karaokebarerna i Finland utmanar finländarna att samtidigt sjunga ikoniska finska sånger samtidigt. Tiotals karaokebarer har redan tagit an utmaningen.

Program på självständighetsdagen den 6.12.2017

Arrangörerna står för programinformationen och förändringar kan förekomma.

Tilläggsinformation och kontakt för media:

Finland 100 kommunikation / SEK /
suomi100media@sek.fi, tel. 050 327 5160 vardagar kl. 9-16 (5-6.12 kl. 8-21)

Programinformation på webben

Tilläggsinformation om det regionala programmet, kontakta Finland 100-regionnätverket

Finland 100 i sociala medier Facebook, Twitter, Instagram, YouTube
#grattisfinland #finland100

Tilläggsinformation, material och bildsättningsbilder för media

****
Finland 100. I år fyller det självständiga Finland hundra år. Vår generations mest betydelsefulla jubileumsår pågår. Jubileumsåret firas hela året, i hela landet och årets tema är tillsammans. Finland 100-organisationen, vid statsrådets kansli, ansvarar för jubileumsårets förberedelser och koordinering. För det regionala arbetet i landskapen ansvarar Finland 100-regionnätverket. suomifinland100.fi, #finland100, #suomi100