FI SV EN

Statsminister Sipilä får 16-åriga Katariina Räikkönen som sin rådgivare på internationella flickdagen

Statsrådets kommunikationsavdelning 9.10.2017 15.11 | Publicerad på svenska 9.10.2017 kl. 17.17
Pressmeddelande 456/2017
Statsminister Sipilä får 16-åriga Katariina Räikkönen som sin rådgivare på internationella flickdagen

Statsminister Juha Sipilä deltar i ett evenemang som ordnas av organisationen för barns rättigheter Plan International på FN:s internationella flickdag den 11 oktober. Sipiläs arbetspartner under dagen är den 16-åriga Katariina Räikkönen. Plans kampanj Girls Takeover har som syfte att engagera alla i arbetet för jämställdhet.

– Jämställdhet mellan könen samt flickors ställning är en av hörnstenarna i det 100-åriga Finland. Jag tror att dagen bidrar med nya perspektiv när det gäller mitt och många andra beslutsfattares arbete, säger statsminister Sipilä.

Under dagen diskuterar statsminister Sipilä och Katariina Räikkönen flickors ställning i samhället och funderar över hur man kunde främja förverkligandet av jämställdhet i Finland och världen. De deltar också tillsammans i MTV:s morgonprogram Huomenta Suomi och håller anföranden vid Plans evenemang på den internationella flickdagen. Dessutom träffar Katariina Räikkönen talmannen Maria Lohela och unga kvinnliga riksdagsledamöter i riksdagen. Hon kommer också att följa riksdagens plenum.

I diskussionerna vill Katariina Räikkönen särskilt lyfta fram flickor vars rättigheter inte tillgodoses och som inte har möjlighet att påverka. Räikkönen, som är med i Plan Finlands barnstyrelse, utmanade i våras statsminister Sipilä att delta i kampanjen.

– Alltför många flickor i världen saknar än i dag möjligheter att gå i skola och många kvinnor får inte sin röst hörd i samhället. Vi beslutsfattare måste arbeta ihärdigt för att flickor överallt i världen ska få besluta om sitt eget liv och verka i samhället även i krävande uppgifter, fortsätter Sipilä.

Över 600 inflytelserika personer i 60 länder runtom i världen deltar i kampanjen Girls Takeover. Bland deltagarna finns Kanadas premiärminister Justin Trudeau, ministerier i Indonesien och Uganda samt Google i Australien, Ikea i Schweiz och Unilever i Kanada.

I Finland är Girls Takeover en av gärningarna i projektet ”100 jämställdhetsgärningar”, som ingår i programmet för 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

Plan ordnar ett frukostevenemang på internationella flickdagen. Evenemanget kan följas i direktsändning från kl. 9 via en länk som publiceras på Plans Facebook-sida: facebook.com/plansuomi/.

Följ dagens händelser på Twitter @valtioneuvosto och på Instagram @FinnishGovernment.

Statsrådets kommunikationsavdelning publicerar bilder från dagen på Flickr: flickr.com/finnishgovernment/.

Ytterligare information: Janika Tikkala, statsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 160 403 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli