FI SV EN

Jubileumsåret Finland 100 år nådde kulmen i Finland och i övriga världen

6.12.2017 23.43 | Publicerad på svenska 6.12.2017 kl. 23.52
Pressmeddelande 575
Jubileumsåret Finland 100 år nådde kulmen i Finland och i övriga världen

Finlands hundra år av självständighet har firats i hela Finland och på andra håll i världen. Självständighetsfirandet sträckte sig över flera dagar och nådde kulmen under självständighetsdagskvällen med blåvita fyrverkerier i många städer. Finland 100-jubileumsåret går till historien som det största och mångsidigaste jubileumsåret genom tiderna. Jubileumsåret skapades tillsammans.

”Finländarnas iver att fira självständigheten nådde över förväntningarna och jubileumsåret kom att bli en helhet som ser ut som finländarna själva. Jubileumsårets mål var att stärka gemenskapskänslan och lyfta Finlands internationella profil. Vi nådde målen tillsammans”, gläder sig Pekka Timonen, generalsekreterare för Finlands jubileumsår en stund efter det avslutande fyrverkeriet i Helsingfors.

Självständighetens hundraårsjubileum kom att bli det största jubileums- eller temaåret i Finland genom tiderna. Finlands hundra år av självständighet firades i hela landet, under hela året och i över hundra länder på alla sex kontinenter. Genom den öppna ansökan anslöts över 5 000 olika projekt och över 600 000 finländare och Finlands vänner deltog i skapandet av programmet. Inom projekten ordnades totalt tiotusentals enskilda evenemang och tillställningar. Den öppna programansökan, programmets bredd och sättet som jubileumsåret förverkligades på är också unikt internationellt.

Från kaffestunder till hedervakter och från karaoke till fest på slottet

Finlands hundraårsdag firades synligt både i Finland och utomlands. Redan under Finlands födelsedagsvecka, före självständighetsdagen, uppmärksammades Finland på många olika sätt.

Det officiella självständighetsfirandet inleddes redan under tisdagen den 5.12 med festbelysning och flaggning. Hundratusentals finländare samlades för gemensamma kaffestunder till hundraåringens ära. Riksdagen firade Finlands hundra år av självständighet med att fatta ett jubileumsbeslut som stöder barnens välbefinnande och jämlika utveckling.

Under den officiella öppningen av självständighetens hundraårsfest på Salutorget i Helsingfors hissades hundra finska flaggor. Den glädjefyllda självständighetsdagsaftonen fortsatte in på kvällen och den finska flaggan vajade ståtligt, i ett sträck, fram till självständighetsdagskvällen.

Den efterlängtade självständighetsdagen den 6.12 inleddes med festgudstjänster och hedersvakter vid hjältegravar. Tusentals unga uppmärksammade stupade krigshjältar som säkrat landets självständighet på olika håll i Finland. Försvarsmaktens parad i Kuopio och studerandes festtåg i många städer lyfte feststämningen och samlade stor publik. Självständighetsdagen firades också, som traditionen bjuder, med självständighetsmottagning på presidentens slott i Helsingfors.

Den största överraskningen under självständighetsdagen var ett gratulationstextmeddelande som nådde varje finländare. Under dagen skickades över 7 miljoner sms. Utskicket är unikt i sitt slag.

Självständighetens hundraårsfest kulminerade i ett jubileumsfyrverkeri i Helsingfors klockan 22. I takt med Finlandiahymnen avslutade fyrverkeriet hundraårsjubileet för Finlands självständighet.

Världen blev blå och vit för en stund

Det hundraåriga Finland uppmärksammades också runt om i världen. Tiotals kända landmärken och ikoniska monument, på olika håll i världen, lyste blåvitt till det hundraåriga Finlands ära. Många länders statschefer gratulerade Finland genom videohälsningar. Bland annat Danmark, Estland, Grekland, Island, Lettland, Norge, Portugal, Polen, Sverige, Tyskland, och Österrike gratulerade Finland.

”Vårt land har fått många gratulationer och har uppmärksammats stort, vilket har värmt våra hjärtan. Finland har vänner i hela världen och våra värden väcker sympati”, säger Pekka Timonen. 

Alla Finlands ambassader ordnade självständighetsmottagningar och många finska gemenskaper utomlands firade hemlandet. I sociala medier gratulerade miljoner människor hundraåringen med bilder och meddelanden.

Tilläggsinformation och kontakt för media:

Finland 100 kommunikation / SEK /

suomi100media@sek.fi, tel. 050 327 5160 vardagar kl. 9-16

Finland 100 i sociala medier Facebook, Twitter, Instagram, YouTube

Hälsningar till det hundraåriga Finland från andra länder finns här.

Tilläggsinformation, material och bildsättningsbilder för media: suomifinland100.fi, http://suomifinland100.fi/media/

****

Finland 100. Det självständiga Finland fyllde hundra år den 6.12.2017. Vår generations mest betydelsefulla jubileumsår firades under temat tillsammans hela året, i hela Finland och utomlands. Till det öppna programmet anslöts totalt 5 000 olika projekt och över 600 000 finländare och Finlands vänner deltog i skapandet av programmet. Finland 100-organisationen, vid statsrådets kansli, har ansvarat för jubileumsårets förberedelser och koordinering. suomifinland100.fi, #finland100, #suomi100