Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Undersökning: Säkerhetspolitiska frågor allt viktigare för EU-medborgare

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 11.12.2018 10.37
Pressmeddelande 591/2018

En undersökning av Utrikespolitiska institutet visar att säkerhetspolitiska frågor har blivit allt viktigare för EU-medborgare. I sin utredningsrapport, som publicerades i dag den 11 december 2018, behandlar Utrikespolitiska institutet medborgarnas syner på unionen som säkerhetsgemenskap.

Enligt undersökningen har terrorism och migration väckt allt mer oro i EU under de senaste åren, och medborgarna förväntar sig allt oftare att unionen har svar på deras farhågor. EU har endast begränsade möjligheter att hantera utmaningarna med säkerhetspolitiska medel. Genom en lyckad politik i dessa frågor kan unionen dock vinna mer understöd bland medborgarna och anses vara mer berättigad i deras ögon.

Unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik samt säkerhets- och försvarspolitik har ett starkt och orubbligt stöd bland EU-medborgarna. Den gemenskapskänsla som råder bland medborgarna förbättrar EU:s möjligheter att agera som säkerhetsgemenskap. På denna gemenskapskänsla kan man också bland annat bygga den säkerhetspolitiska solidariteten. 

Utredningen visar att Finlands mål att främja EU:s säkerhets- och försvarspolitiska verksamhet vinner stöd bland EU-medborgarna. Det finns dock anledning att föra mer offentlig debatt och medborgardebatt om säkerhetsfrågor och EU:s roll som säkerhetsaktör. Främjande av medborgardebatten om säkerhet är därför en lämplig prioritering under Finlands ordförandeskap i Europeiska unionens råd.

Trots att EU-medborgarnas säkerhetspolitiska syner har blivit mer likartade, har medlemsstaterna och medborgarna fortfarande olika uppfattningar och farhågor. I medborgarnas ögon är säkerhetspolitiska frågor ofta sekundära i förhållande till andra frågor och orosmoment. Utredningsrapporten efterlyser ett moderat och realistiskt tillvägagångssätt när det gäller att utveckla EU:s säkerhetspolitik. Enligt rapporten är det också bäst att inte skapa alltför stora förväntningar om snabba och omfattande förändringar.   

Rapporten har utarbetats inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2018 (www.tietokayttoon.fi). 

Rapporten (på finska)

Ytterligare information: Matti Pesu, forskare, tfn 09 432 7739, fornamn.efternamn(at)fiia.fi och Juha Jokela, programdirektör, tfn 09 432 7730, fornamn.efternamn(at)fiia.fi, Utrikespolitiska institutet