Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Konferens med fokus på metoder att motverka hybridhot

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.10.2019 16.00
Nyhet
Bilden åskådliggör att rättsstatsprincipen är grunden för ett tryggt och välmående EU. Rättsstatsprincipen stärks av dialog, kopplingar till EU:s budget och samarbete.
Bild: Sera Martikainen, statsrådets kansli

En konferens om motverkande av hybridhot i den moderna säkerhetspolitiska omgivningen ordnades den 23 oktober i Helsingfors av Finlands EU-ordförandeskap och Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot. Vad gör ett hot till hybridhot? Hur kan demokratin stärkas så att den bemöter hoten mot de politiska processerna? Vilken risk medför den nya tekniken för funktionen hos kritisk infrastruktur?

Konferensen samlade över 150 deltagare från 38 länder i Finlandiahuset. Den riktade sig till de tjänstemän på hög nivå som arbetar med hybridfrågor på nationell nivå i EU:s och Natos medlemsländer samt i länderna i det östliga partnerskapet och sydöstra Europa.

Konferensen öppnades av inrikesminister Maria Ohisalo. I sitt anförande lyfte hon fram hon ett övergripande tillvägagångssätt när det gäller säkerhet samt förebyggande och motverkande av hybridhot.

”Den sociala sammanhållningen är det bästa medlet mot hybridhot. Vi måste arbeta systematiskt och samordnat”, sade hon.

Inledningsanförandet hölls av Teija Tiilikainen, som i oktober blev direktör för Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot.

”Dagens internationella system är en gynnsam miljö för hybridverksamhet. Internationella regler utmanas och förtroendet för internationella institutioner har försvagats. Motsättningar i fråga om värderingar sprids till de nationella arenorna och skapar ett gynnsamt underlag för det utländska påverkansarbetet", påpekade direktör Tiilikainen.

”Det är vår uppgift att hjälpa alla att bemöta denna miljö och de utmaningar den innebär för våra samhällen och att hjälpa de länder som deltar i vår verksamhet att förbättra sin beredskap och kristålighet”, summerade hon.

Dagens tre paneler tog utifrån hybridscenarier fasta på olika uppfattningar om definitionen av hybridhot samt demokratins framtid och den framtida teknikens inverkan på kritisk infrastruktur.

Motverkande av hybridhot är en av prioriteringarna under Finlands EU-ordförandeskap

Nuförtiden utsätts staterna för mångdimensionella hybridhot, som är svåra att upptäcka och fastställa. Under sitt ordförandeskap strävar Finland både efter att utveckla EU:s färdigheter att förebygga och motverka hot och att öka medvetenheten om hoten. Medlemsländerna har huvudansvaret för motverkandet, men många länder har gemensamma hot som man kan ingripa effektivare i med samordnade åtgärder på EU-nivå. Partnerverksamheten är också viktig.

Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, som finns i Helsingfors, har ett nära samarbete med EU och Nato och är en betydande aktör i motverkandet av hybridhot. Alla EU:s och Natos medlemsländer kan ansöka om att bli medlem i kompetenscentret.