FI SV EN

Rekordmånga avtal under statsminister Sipiläs Team Finland-resa till Kina

Statsrådets kommunikationsavdelning 29.6.2017 14.00 | Publicerad på svenska 29.6.2017 kl. 14.16
Pressmeddelande 324/2017
Rekordmånga avtal under statsminister Sipiläs Team Finland-resa till Kina

Under statsminister Juha Sipiläs resa till Kina undertecknades mer handels-, investerings- och intentionsavtal än någonsin tidigare i samband Team Finland-resor som gjorts under ledning av en finländsk minister. Det undertecknades hela 54 olika avtal under veckan.

”Resan är höjdpunkten på politiska diskussioner och förberedelser på hög nivå som pågått i flera år. I Kina baserar sig samarbetet på goda och heltäckande relationer. Enligt vår uppskattning kan dessa avtal som beretts inom ramen för nätverket Team Finland under de kommande åren föra med sig flera miljarder euro till Finland i form av olika investeringar och handelssamarbete”, berättar Finlands ambassadör i Peking Marja Rislakki.

En företagsdelegation på mer än 60 personer hade sammanlagt hundratals möten under några dagar. Syftet var att hitta konkreta samarbetsprojekt på basis av den deklaration om partnerskap som antogs under Kinas president Xis statsbesök i Finland i april. Framtida samarbetsmöjligheter kartlades exempelvis i fråga om energisektorn, cleantech-lösningar och digitala lösningar samt utbildning. Också Finlands kompetens i vintersport intresserar Kina, som förbereder sig inför de olympiska vinterspelen i Peking 2022.

”Det har varit en mycket lyckad resa med tanke på exportfrämjande. Värdarna har visat ett stort och genuint intresse för det som de finländska företagen har att erbjuda. För de kinesiska företagen har det också varit av stor betydelse att statsminister Sipilä deltog i resan och träffade Kinas president och premiärminister”, konstaterar företagsdelegationens ledare, ordförande för Nokia Abp:s styrelse Risto Siilasmaa.

Team Finland-resan kulminerade i ett ekonomiskt forum 

Torsdagen den 29 juni ordnade Finpro ett finländskt-kinesiskt ekonomiskt forum i Peking med sammanlagt 300 deltagare. 

”Utöver handeln ökar också investeringarna mellan våra länder. Kina har blivit det främsta investeringsobjektet för finländare och även kinesiska investerare har upptäckt Finland, vilket gläder mig”, konstaterade statsminister Sipilä i sitt öppningsanförande vid forumet.

Också Finlands och Kinas kommitté för innovativ affärsverksamhet sammanträdde för första gången i samband med det ekonomiska forumet. Kommittén har tillsatts av arbets- och näringsministeriet i Finland och handelsministeriet i Kina och i den ingår företag från båda länderna. Kommittén har som mål att skapa möjligheter till samarbete och affärsverksamhet och att främja företagens positiva synlighet såväl i Kina som i Finland.

I kommittén ingår 14 finländska företag som representerar det finländska näringslivet på ett mångsidigt sätt. Kommitténs ordförande är ordförande för Nokia Abp:s styrelse Risto Siilasmaa.

”Kina är den näst största samhällsekonomin i världen och växer snabbt. Finländska företag har av många orsaker avsevärda möjligheter att klara sig på den krävande kinesiska marknaden. Kommittén erbjuder nya möjligheter att skapa samarbete mellan våra länder”, säger Siilasmaa.

Finlands representanter i det sekretariat som samordnar kommitténs verksamhet är Finlands näringsliv, Finpro och Tekes. Kina representeras av en handelskammare som främjar utrikeshandeln inom sektorn för maskiner och elektrisk utrustning och som har närmare 10 000 medlemsföretag.

Ytterligare information:

Anna-Kaisa Heikkinen, specialmedarbetare (internationella frågor), statsrådets kansli, tfn 050 343 0384
Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, statsrådets kansli, tfn 050 468 5302
Jaani Heinonen, regiondirektör för Östasien, Finpro, tfn, +86 138 1787 8853
Hetta Huittinen, kommunikationschef, Finpro, tfn 040 033 9597
Maria Kauko, konsultativ tjänsteman, ANM, tfn 029 504 8240