Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU-ministerutskottet diskuterade brexit och den fleråriga budgetramen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.11.2018 12.18 | Publicerad på svenska 16.11.2018 kl. 14.47
Pressmeddelande 537/2018

Vid sitt möte fredagen den 16 november diskuterade EU-ministerutskottet läget i fråga om brexitförhandlingarna, den fleråriga budgetramen och frågor som kommer att behandlas vid rådsmöten nästa vecka.

EU-ministerutskottet fick en lägesrapport om hur brexitförhandlingarna framskrider. Medlemsstaterna håller på att gå igenom detaljerna i det avtal om utträde som förhandlats fram mellan Europeiska kommissionen och Storbritannien. Därtill finslipas den politiska förklaringen om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien. Förklaringen fastställer ramarna för avtal om de framtida förbindelserna som förhandlas fram separat. Avsikten är att den politiska förklaringen antas vid Europeiska rådets extra möte den 25 november och att rådet konstaterar att det råder samförstånd om innehållet i utträdesavtalet. Därefter ska avtalet godkännas av Storbritanniens parlament, Europaparlamentet och rådet.

EU-ministerutskottet fortsatte sitt arbete för att precisera Finlands målsättningar i fråga om förhandlingarna om EU:s nästa fleråriga budgetram för 2021–2027. Europeiska kommissionen lade fram sitt förslag till budgetram i maj.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Extra möte för eurogruppen (19.11)
  • Utrikesrådet (19.11)
  • Utrikesrådet i sammansättningen försvarsministrar (20.11)
  • Rådet för jordbruk och fiske (19.11)

Inför eurotoppmötet i december kommer eurogruppen att behandla frågor som hänför sig till utvecklandet av Ekonomiska och monetära unionen EMU.

Teman som kommer att behandlas i utrikesrådet är Centralasien, Bosnien och Hercegovina, Jemen och Ukraina. Dessutom kommer utrikesministrarna och försvarsministrarna att ha en gemensam diskussion om framstegen i EU:s säkerhets- och försvarssamarbete. Vid det gemensamma mötet ska det också beslutas om nya gemensamma projekt inom ramen för EU:s permanenta strukturerade samarbete (Pesco). Finland kommer att delta i ett Pesco-projekt som medlem och i fyra projekt som observatör. Försvarsministrarna diskuterar dessutom samarbetet mellan EU och Nato samt EU:s militära krishanteringsinsatser.

Rådet för jordbruk och fiske fortsätter sin diskussion om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Övriga frågor som kommer att behandlas är marknadsläget, arbetsgruppen för den afrikanska landsbygden, utmaningarna på området växtskydd och djuphavsbestånd.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli