Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

EU-ministerutskottet diskuterade EU-toppmöten och platsfördelningen i Europaparlamentet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.10.2018 11.23 | Publicerad på svenska 17.10.2018 kl. 12.35
Pressmeddelande 480/2018

Vid sitt möte onsdagen den 17 oktober behandlade EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför Europeiska rådets möte om Storbritanniens EU-utträde den 17 oktober, Europeiska rådets möte och eurotoppmötet den 18 oktober samt Asien–Europa-toppmötet (Asem) den 18–19 oktober. Alla möten hålls i Bryssel. EU-ministerutskottet hörde dessutom representanter för landskapet Åland i fråga om landskapets initiativ för att få en ledamotsplats i Europaparlamentet.

EU27-länderna kommer att få en lägesrapport av EU:s chefsförhandlare, kommissionären Michel Barnier vid en arbetsmiddag onsdagen den 17 oktober. Finland anser att man även fortsättningsvis ska försöka få till stånd ett utträdesavtal som säkerställer ett kontrollerat utträde för Storbritannien. Förhandlingarna bör fortsätta i en konstruktiv anda inom ramen för Europeiska rådets riktlinjer. Vid behov kan det ordnas ett extra möte i Europeiska rådet i november.

Europeiska rådet sammanträder torsdagen den 18 oktober för att diskutera migration, inre säkerhet och yttre förbindelser. När det gäller hantering av migrationsströmmarna förespråkar Finland en samordnad europeisk lösning och ett övergripande tillvägagångssätt. Enligt Finland är det viktigt att fortsätta att stärka den inre säkerheten bland annat genom att förebygga terrorism. Finland understöder utvecklingen av partnerskapet mellan EU och Afrika, Europeiska rådets klimatsynpunkter och effektivt genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling.

Vid eurotoppmötet torsdagen den 18 oktober ger eurogruppens ordförande en lägesrapport om arbetet för att fullborda bankunionen och om totalreformen av Europeiska stabilitetsmekanismen. Finland understöder ett snabbt fullbordande av bankunionen under förutsättning att riskerna minimeras och ödesgemenskapen mellan banker och stater upplöses. I fråga om reformen av Europeiska stabilitetsmekanismen vill Finland se mekanismen få en betydligt mer självständig roll i krishantering. Finland efterlyser också fungerande förfaranden för kontrollerad skuldsanering i fråga om stater.

Vid Asem-toppmötet, som inleds torsdagen den 18 oktober, kommer stats- och regeringschefer från Europa och Asien att diskutera samarbetet inom politik, säkerhet, ekonomi och kultur. Fokus ligger särskilt på trafik- och kommunikationsförbindelserna och energisamarbetet mellan Europa och Asien samt på gränsöverskridande samarbete människor emellan.

EU-ministerutskottet hörde också Ålands lantråd. Åland har fört fram att det ska tilldelas den nya parlamentsplats som Finland får för Europaparlamentets valperiod 2019–2024. Ålands lagting har lagt fram ett initiativ med förslag till ändring av vallagen, enligt vilket Åland vid Europaparlamentsval ska utgöra en egen valkrets varifrån det väljs en ledamot i parlamentet. Initiativet är under behandling i grundlagsutskottet.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli