Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet diskuterade den strategiska agendan för EU och den ekonomiska och monetära unionen EMU

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.6.2018 10.04 | Publicerad på svenska 1.6.2018 kl. 14.04
Pressmeddelande 286/2018

Vid sitt möte fredagen den 1 juni diskuterade EU-ministerutskottet förberedelserna inför förhandlingarna om Europeiska rådets nästa strategiska agenda för EU och den ekonomiska och monetära unionen EMU.

EU-ministerutskottet förde en diskussion om den strategiska agenda som styr unionens arbete åren 2019–2024. Ministerutskottet diskuterade vilka frågor Finland eventuellt vill lyfta fram som prioriterade områden och hur dessa frågor bäst kan främjas.

Som ett led i förberedelserna inför eurotoppmötet den 29 juni fick EU-ministerutskottet en lägesrapport om utvecklandet av EMU. Teman som sannolikt kommer att behandlas vid mötet är slutförandet av bankunionen och utvecklandet av Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM).

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför rådet för rättsliga och inrikes frågor den 4–5 juni. Den viktigaste punkten på rådsmötets agenda är en informell diskussion om reformen av det gemensamma asylsystemet. EU:s stats- och regeringschefer ska behandla frågan i Europeiska rådet i juni. Finlands utgångspunkt är att det första ankomstlandet ska bära ansvaret under normala förhållanden (Dublinsystemet). I särskilda krissituationer ska en lösning hittas i första hand frivilligt.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Rådet för transport och telekommunikation den 7–8 juni
  • Informellt möte mellan jordbruksministrarna den 3–5 juni

Frågor som kommer att behandlas i rådet för transport och telekommunikation är rörlighetspaketet, skydd av konkurrensen inom luftfarten, mottagningsanordningar i hamn, interoperabiliteten mellan systemen för elektroniska vägtullar, användningen av hyrda fordon för godstransporter samt EU-byrån för cybersäkerhet ENISA:s mandat.

Temat för jordbruksministrarnas möte är generationsväxlingar inom ramen för den framtida jordbrukspolitiken (CAP). Finland anser att det är viktigt att såväl inledandet som nedläggningen av jordbruksverksamhet kan stödjas med en gemensam jordbrukspolitik.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli