Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Uppföljning av Europeiska rådets möte samt budgetramar teman i EU-ministerutskottet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.7.2018 15.15 | Publicerad på svenska 6.7.2018 kl. 10.22
Pressmeddelande 344/2018

Vid sitt möte torsdagen den 5 juli diskuterade EU-ministerutskottet fortsatta åtgärder efter Europeiska rådets junimöte och eurotoppmötet samt vissa sektorspecifika lagstiftningsförslag som anknyter till EU:s nästa budgetram. Europeiska rådet, som sammanträdde i slutet av förra veckan, behandlade migrationen, utvecklandet av EU:s säkerhet och försvar samt främjandet av ekonomi och sysselsättning.

När det gäller migrationen kom Europeiska rådet överens om en ny strategi i fråga om personer som blir räddade till havs. I detta sammanhang uppmanades rådet och kommissionen att snarast undersöka konceptet med regionala landsättningsplattformar som inrättas utanför EU. Detta ska ske i nära samarbete med berörda tredjeländer och med UNHCR och internationella migrationsorganisationen IOM. Målet är också att på frivillig basis och med fullt stöd av EU inrätta kontrollerade centrum på EU:s territorium, för att snabbt och i full överensstämmelse med internationell rätt kunna skilja mellan irreguljära migranter och personer som behöver internationellt skydd.

Fredagens eurotoppmöte nådde framsteg i fråga om utvecklandet av ekonomiska och monetära unionen EMU. Resultaten motsvarar Finlands ståndpunkter.

Vid sin diskussion om den kommande fleråriga budgetramen behandlade EU-ministerutskottet reformen av finansieringen av EU:s yttre förbindelser, havs- och fiskerifonden samt det finansiella instrumentet Fonden för ett sammanlänkat Europa, som anknyter till projekt inom transportsektorn, energisektorn och den digitala sektorn. Vid mötet diskuterades också de förordningsförslag som gäller finansieringsprogram för Erasmus, Kreativa Europa och solidaritetskåren. Med anknytning till budgetramarna diskuterade EU-ministerutskottet dessutom militär rörlighet och Europeiska försvarsfonden.                                                  

EU-ministerutskottet behandlade också den rapport från kommissionen som gäller den geografiska balansen bland EU-anställda. Finland är tillfreds med kommissionens strategi. Det ska fastställas en miniminivå för varje nationalitets representation bland EU-anställda samt korrigerande åtgärder som vidtas i händelse av betydande geografisk obalans.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Riikka Pakarinen, statsministerns specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, statsrådets kansli