Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet behandlade det permanenta strukturerade samarbetet och den framtida gemensamma jordbrukspolitiken

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 7.12.2017 14.06 | Publicerad på svenska 8.12.2017 kl. 11.57
Pressmeddelande 579/2017

Vid sitt möte torsdagen den 7 december behandlade EU-ministerutskottet utvecklandet av EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik samt fastställde Finlands ståndpunkter inför flera rådsmöten.

EU-ministerutskottet diskuterade inrättandet av EU:s permanenta strukturerade samarbete. Finland och 22 andra EU-medlemsstater meddelade om sitt deltagande i samarbetet i utrikesrådet den 13 november. Övriga medlemsstater kan delta senare, om de så vill. Målet är att beslut om inrättandet av det permanenta strukturerade samarbetet fattas i utrikesrådet den 11 december.

Jordbruksrådet (den 11–12 december) diskuterar det meddelande som kommissionen offentliggjorde den 29 november i fråga om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken. Finland anser att de allmänna mål som kommissionen har ställt upp är värda att understödjas. Finland understöder förslaget om att medlemsstaterna ska få avsevärt större befogenheter när det gäller innehållet, uppföljningen, tillsynen och påföljderna i anslutning till de stödsystem som tillämpas inom staterna. Finland anser i likhet med kommissionen att direkta stöd är viktiga när det gäller att stabilisera jordbrukarnas inkomster. Dessutom anser Finland att den framtida jordbrukspolitiken allt bättre ska beakta bland annat kompensation för naturbetingade svårigheter.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Utrikesrådet, handelsfrågor (den 10 december)
  • Utrikesrådet (den 11 december)
  • Utrikesrådet, utvecklingsfrågor (den 11 december)
  • Allmänna rådet (den 12 december), inklusive allmänna rådet (artikel 50)

Handelsministrarna sammanträder i utrikesrådet i Buenos Aires i anslutning till Världshandelsorganisationen WTO:s möte. Det enda temat för rådsmötet är WTO.

På utrikesrådets agenda står Irak, Mellanöstern och Sahel-toppmötet. Vid utrikes- och utvecklingsministrarnas gemensamma möte diskuteras resultaten av toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen (den 29–30 november).

Huvudtemat för allmänna rådet är förberedelserna inför Europeiska rådets decembermöte. Dessutom godkänner rådet EU-organens gemensamma förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2018–2019.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli