Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet: Britters uppehållsrätt i Finland ska tryggas genom en separat lag

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.1.2019 9.29 | Publicerad på svenska 25.1.2019 kl. 11.35
Pressmeddelande 41/2019

EU-ministerutskottet fastslog vid sitt möte fredagen den 25 januari att det finns ett behov att bereda en separat lag för att förlänga uppehållsrätten för brittiska medborgare i Finland för viss tid. Genom lagen bereder man sig på Storbritanniens eventuella avtalslösa utträde ur EU vid utgången av mars.

Syftet med den separata lagen är att säkerställa att de britter som nu bor i Finland och som har registrerat sin EU-uppehållsrätt får fortsätta att tillfälligt vistas i Finland utan separata åtgärder. Följden av ett avtalslöst utträde skulle bli att cirka 5 000 britter som redan vistas i Finland måste söka uppehållstillstånd i Finland med mycket kort varsel. Avsikten är att den separata lagen ska stiftas så snart som möjligt för att den ska kunna träda i kraft före utgången av mars.

Europeiska kommissionen rekommenderar att medlemsstaterna bereder sig på ett avtalslöst utträde så att man som tillfällig lösning möjliggör en förlängning av uppehållsrätten för de britter som bor i medlemsstaterna. Flera medlemsstater håller på att införa tillfällig lagstiftning för att säkerställa att målet nås.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande rådsmöten:

  • Rådet (jordbruk och fiske) den 28 januari
  • Informellt försvarsministermöte den 30–31 januari
  • Informellt utrikesministermöte (Gymnich) den 31 januari–1 februari

Rådet för jordbruk och fiske kommer att diskutera reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, som har samband med förhandlingarna om EU:s kommande fleråriga budgetram.

Vid det informella försvarsministermötet diskuteras bland annat bedömningen av EU:s globala strategi när det gäller säkerheten och försvaret, de inbördes sambanden mellan EU:s försvarsinitiativ samt tekniska innovationers inverkan på väpnade styrkor. Finland har framhållit vikten av att försvarsinitiativen bildar en konsekvent helhet. Om unionen vill vara verksam inom försvaret bör den utveckla sin verksamhet tillsammans med sina partner, hänga med i den tekniska utvecklingen och kunna svara på den internationella konkurrensen.

Teman för det informella utrikesministermötet är det östliga partnerskapet, situationen i Syrien samt situationen och utvecklingsmöjligheterna i fråga om relationen mellan EU och Kina. Det finns ett behov av ett mer strategiskt tillvägagångssätt till exempel när det gäller handelsförbindelserna mellan EU och Kina.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Niina Nurkkala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 347 2661, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli