Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-ministerutskottet fastställde prioriteringarna för EU-politiken 2018

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.11.2017 11.42 | Publicerad på svenska 28.11.2017 kl. 14.16
Pressmeddelande 550/2017

EU-ministerutskottet fastställde vid sitt möte tisdagen den 28 november riktlinjerna för statsrådets strategi för inflytande i EU 2018 och grundläggande ståndpunkter inför den andra fasen av förhandlingarna om Storbritanniens utträde. Utskottet behandlades också förslaget om att ändra det direktiv som gäller gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas.

Till de centralaste prioriteringarna i statsrådets strategi för inflytande i EU 2018 hör att främja tillväxt och konkurrenskraft, att bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet, att stärka unionens yttre åtgärder och säkerhet och att vidta åtgärder gällande migrationen. Finland lyfter därtill fram respekten för de gemensamma värderingarna och en välfungerande reglering. Nästa år ligger fokus också på förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU.

De årliga strategierna för inflytande inom EU har ersatt den EU-redogörelse som tidigare sammanställdes en gång per valperiod. En strategi som gäller ett kortare tidsintervall möjliggör konkretare och aktuellare riktlinjer. Strategin för inflytande i EU 2018 är den tredje i ordningen.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands första ståndpunkter inför den andra fasen av förhandlingarna om Storbritanniens utträde, där avsikten är att behandla arrangemangen för övergångsperioden och att inleda preliminära diskussioner om Storbritanniens och EU:s framtida relation. Europeiska rådet (artikel 50) ska den 15 december bedöma om förhandlingarna har avancerat så mycket att det finns förutsättningar att gå in i fas två.

EU-ministerutskottet behandlade också Europeiska kommissionens förslag om ändring av det direktiv som gäller gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas. Kommissionen föreslår att de krav som gäller EU:s marknad för naturgas ska utvidgas till att också gälla de sammanlänkningar som sträcker sig från länder utanför unionen.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Statsrådets strategi för inflytande i EU 2018 (på finska)