Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Förberedelser i EU-ministerutskottet inför EU-toppmöten

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 10.12.2018 18.08 | Publicerad på svenska 11.12.2018 kl. 14.21
Pressmeddelande 590/2018

Under sitt sammanträde måndagen den 10 december behandlade statsrådets EU-ministerutskott Finlands ståndpunkter i Europeiska rådet, vid eurotoppmötet och högnivåforumet mellan Europa och Afrika.

På agendan för Europeiska rådet den 13–14 december står den fleråriga budgetramen, den inre marknaden, migrationsfrågor samt under övriga ärenden desinformation och yttre förbindelser. 

I fråga om den fleråriga budgetramen vidhåller Finland att budgetens nivå som helhet bör ligga möjligast nära den nuvarande med beaktande av Storbritanniens utträde ur unionen. Finland hör dock inte till den striktaste gruppen i denna fråga. Med avseende på det fortsatta arbetet prioriterar Finland finansiering till landsbygdsutveckling inom ramförslaget. Finland anser också att kommissionens förslag till nya satsningar på försvarssamarbete och migration samt ytterligare satsningar på forskning och innovation är välmotiverade. Finland understöder sammankopplingen av EU-finansiering och respekt för rättsstatsprincipen samt större fokus på klimatfinansiering. Angående sammanhållningspolitiken anser Finland att finansieringen ska riktas till sysselsättning och tillväxt. Det är viktigt att Finlands särdrag beaktas, till exempel den glesa bebyggelsen.

Finland anser att åtgärderna för att utveckla den inre marknaden är positiva och arbetar för att ämnet ska ges stort utrymme i EU:s strategiska program som antas i juni. När det gäller hanteringen av migrationen förespråkar Finland en samordnad europeisk lösning och ett övergripande tillvägagångssätt. Finland framhåller motverkan av desinformation som ett led i beredskapen mot hybridhot. Under mötet diskuteras sannolikt också EU:s reaktion på Rysslands handlingar på Azovska sjön och i Kertjsundet.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands prioriteringar under det kommande eurotoppmötet den 14 december. Eurotoppmötet ska fatta beslut om fortsatta åtgärder för att utveckla EMU utifrån den preliminära helhet man redan kommit överens om i eurogruppen. Till Finlands mål hör bland annat att stärka Europeiska stabilitetsmekanismen, inklusive förfarandena för skuldsanering, att skapa en säkerhetsmekanism för resolutionsfonden och att främja slutförandet av bankunionen. Finland kan inom ramen för sina grundläggande ståndpunkter delta i utvecklandet av ett budgetinstrument för euroområdet.

Vid högnivåforumet för Afrika och Europa i Österrike den 17–18 december kommer Finland att framhålla att relationen mellan EU och Afrika bör utvecklas mer på det strategiska planet så att samarbetet fördjupas och blir mer mångsidigt. Finland förespråkar ökade investeringar i synnerhet i kampen mot och anpassningen till klimatförändringar. Finland framhåller också de möjligheter som digitaliseringen medför och behovet av att skapa fler arbetstillfällen, i synnerhet för unga.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli