Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Juris doktor Niilo Jääskinen, justitieråd vid högsta förvaltningsdomstolen, föreslås för ett domaruppdrag vid EU-domstolen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.9.2018 14.17
Pressmeddelande 413/2018
Foto: Europeiska unionens domstol

Statsrådet utsåg vid sitt allmänna sammanträde i dag torsdagen den 13 september 2018 juris doktor, vice häradshövding Niilo Jääskinen till Finlands kandidat för ett tvåårigt mandat som domare vid EU-domstolen med början den 7 oktober 2019.

Jääskinen är justitieråd vid högsta förvaltningsdomstolen. Under åren 2009-2015 var Jääskinen generaladvokat i EU-domstolen. Uppdraget gäller den återstående tiden av det sexåriga mandat som för närvarande sköts av Finlands nuvarande domare Allan Rosas. Mandatet inleddes den 7 oktober 2015. Rosas har meddelat att han lämnar sitt uppdrag den 7 oktober 2019.

Europeiska unionens domstol hör till de viktigaste EU-institutionerna vid sidan av Europaparlamentet, rådet och kommissionen. Som EU:s högsta domstol ser EU-domstolen till att lagen följs vid tolkningen och tillämpningen av EU:s grundfördrag och rättsakter. EU-domstolen har 28 domare, en från varje medlemsstat. Domarnas mandattid är sex år, och mandatet kan förnyas. När Finland har meddelat sin kandidat beslutar medlemsstaternas regeringar i samförstånd om utnämningen efter att ha hört den EU-kommitté som yttrar sig om kandidaternas lämplighet.

Ytterligare information: Johannes Leppo, lagstiftningsråd, tfn 0295 160 335, statsrådets kansli