FI SV EN

Statsminister Sipilä reser till Tallinn

Statsrådets kommunikationsavdelning 31.5.2017 17.38 | Publicerad på svenska 31.5.2017 kl. 19.56
Pressmeddelande 270/2017

Statsminister Juha Sipilä gör ett arbetsbesök i Estland lördagen den 10 juni, då man i Tallinn firar Finlandsdagen med anledning av 100-årsjubileet av Finlands självständighet. Under dagen diskuterar statsminister Sipilä med Estlands premiärminister Jüri Ratas. I anslutning till firandet av 100-årsjubileet leder statsministern och premiärministern också egna fotbollslag i en match och deltar i en stor konsert för allmänheten.

Statsminister Sipilä och premiärminister Ratas diskuterar bland annat Finlands och Estlands bilaterala relationer och samarbetet mellan länderna i synnerhet på områdena för informationsteknik, trafik och transport samt energi. De diskuterar också aktuella EU-frågor och internationella frågor. Statsministern och premiärministern kommer också att delta i ett seminarium för finländska och estniska företag.

Fotbollslag ledda av Sipilä och Ratas kommer att delta i evenemanget Suomi–Eesti Challenge som ordnas av Finlands och Estlands fotbollsförbund. Målet med evenemanget är att under samma dag uppleva mer än 100 fotbolls-, futsal- och strandfotbollsmatcher på spelplaner i Södra Finland och Estland. Matcherna är en del av den omfattande helheten av Finland 100-evenemang. Estland firar 100-årsjubileet av sin självständighet nästa år. Matchen mellan statsrådets kansli i Finland och premiärministerns kansli i Estland börjar kl. 13.30 på stadion Snelli (adress Toompuiestee 24) och den är öppen för allmänheten. 

Statsminister Sipilä, som är ordförande för Finland 100-delegationen, och premiärminister Ratas kommer också att följa en Finland 100-konsert som börjar kl. 18 på Frihetsplatsen (Vabaduse väljak). Som avslutning på konserten framför ministrarna sina tack. Konserten ordnas av Finlands institut i Estland och där framträder finländska och estniska pop- och rockmusiker. Gratiskonserten är huvudevenemanget för firandet av Finlands jubileumsår i Estland. 

Mer information om alla de evenemang för allmänheten som ordnas på Finlandsdagen i Tallinn finns på webbplatserna för Finlands ambassad i Tallinn.

Ytterligare information om programmet på Finlandsdagen i Tallinn: Hannele Valkeeniemi, pressråd, tfn +372 511 8548, Finlands ambassad i Tallinn 

Ytterligare information om statsministerns program: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli