Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Finland arrangerar EU-ministermöten i Finlandiahuset

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.3.2018 10.41 | Publicerad på svenska 27.3.2018 kl. 10.57
Pressmeddelande 153/2018

Under sitt EU-ordförandeskap 2019 står Finland värd för sex informella ministermöten och tiotals tjänstemannamöten i Helsingfors. Finland följer samma praxis som tidigare ordförandeländer och koncentrerar de möten som betalas ur ordförandeskapsbudgeten till ett ställe i huvudstaden, Finlandiahuset.

Valet av mötesplats träffades efter ett offentligt upphandlingsförfarande. Vid valet beaktades de krav som ställs i fråga om EU-möteslokaler samt kostnadsfrågor. Det fästes också avseende vid att platsen är tillgänglig vid behövliga tidpunkter.

”Centraliseringen av mötena till ett enda ställe i huvudstaden är den ekonomiskt mest fördelaktiga lösningen som sparar tid, pengar och personalresurser. Mötesarrangemangen kan utnyttjas vid flera olika möten, det vill säga de behöver inte tillfälligt avlägsnas eller flyttas. Mötesplatsen i centrum av Helsingfors har de bästa trafikförbindelserna”, säger Anja Laisi, chef för sekretariatet för EU-ordförandeskapet vid statsrådets kansli.

Finansministrarna, konkurrenskraftsministrarna, miljöministrarna, jordbruksministrarna samt justitieministrarna och inrikesministrarna sammanträder för informella möten i Finlandiahuset. Utrikes- och försvarsministrarna håller ett gemensamt möte. Dessutom ordnas det möten på tjänstemannanivå.

Alla officiella ministermöten och möten mellan stats- och regeringscheferna hålls i normal ordning i Bryssel och Luxemburg också under Finlands ordförandeskapsperiod. Utgångspunkten är att även de informella mötena mellan stats- och regeringscheferna hålls i Bryssel, vilket innebär att EU svarar för arrangemangen och kostnaderna.

Finland är EU-ordförande under den andra hälften av 2019, från den 1 juli till den 31 december. Det är fråga om Finlands tredje ordförandeskapsperiod. Tidigare har Finland varit ordförande 1999 och 2006.

Arrangemangen är i full gång

Vid statsrådets kansli har det tillsatts ett sekretariat för EU-ordförandeskapet som svarar för de praktiska mötesarrangemangen.

”Vi kommer att vara en grupp på ett tjugotal personer innan ordförandeskapet inleds. För närvarande är vi sysselsatta med förberedelser inför ordförandeskapsperioden i sin helhet, möteskalendern och arrangemang på mötesplatsen. Nu när mötesplatsen är vald kan vi sätta igång med finslipningen av detaljer”, berättar Anja Laisi. Hon var chef för sekretariatet för EU-ordförandeskapet också under ordförandeskapsperioden 2006.

Den totala budgeten för Finlands EU-ordförandeskapsperiod 2006 var 75 miljoner euro. För EU-ordförandeskapsperioden 2019 har det reserverats 70 miljoner euro. Summan täcker de totala kostnaderna för ordförandeskapet, också kostnaderna för de extra personalresurserna och mötesarrangemangen.

Ytterligare information: Anja Laisi, chef för sekretariatet för EU-ordförandeskapet, tfn 0295 160 424 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli