Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

EU-möten
Finansministrarna behandlar investeringsprogrammet och den ekonomiska politiken

finansministeriet
Utgivningsdatum 18.1.2019 15.00
Pressmeddelande
Petteri Orpo.
Arkivbild: EU

EU-ländernas finansministrar förhandlar om Europeiska investeringsprogrammet då rådet för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder tisdagen den 22 januari. Eurogruppen behandlar Europeiska planeringsterminen på måndagen. Finansminister Petteri Orpo företräder Finland vid mötena i Bryssel.

EU-kommissionen föreslog i juni att unionens samtliga nuvarande finansiella instrument skulle koncentreras till ett enhetligt investeringsprogram (InvestEU). EU:s budgetmedel ska enligt programmet användas till garantier som kan användas för att engagera privat kapital i projekt.

Ministrarna ska diskutera öppna frågor som gäller förvaltningsstrukturen och nationella aktörers deltagande i programmet.

Finland betraktar det som positivt att Europeisk investeringsbankens ställning håller på att förstärkas under behandlingens gång och att programmets administrativa struktur förtydligas. Det blir dessutom lättare för mindre aktörer att delta i programmet.

EU-kommissionens pressmeddelande om InvestEU (6.6.)

Europeiska planeringsterminen inleds

Rådets andra huvudtema är Europeiska planeringsterminen. Ministrarna har för avsikt att godkänna slutsatserna om den årliga tillväxtutredningen och varningsmekanismrapporten samt rådets rekommendation om euroområdets ekonomiska politik.

Andra teman vid rådet är justeringen av Europeiska finanstillsynssystemet, ordförandelandet Rumäniens arbetsprogram samt utvecklandet av ekonomiska och monetära unionen (EMU).

Bakgrundsinformation om Europeiska planeringsterminen 2019 (rådets webbplats)
Mera information om mötesteman (rådets webbplats, uppdateras efter mötet)

Eurogruppen fortsätter diskussionen om EMU

Eurogruppen har för avsikt att godkänna rekommendationerna om euroområdets ekonomiska politik före rådets formella godkännande. Rekommendationerna gäller strukturpolitik, finanspolitik, arbetsmarknaderna, finansmarknaderna samt utvecklandet av EMU.

Ministrarna diskuterar dessutom eurons internationella roll utifrån kommissionens tillkännagivelse. Diskussionen om utvecklandet av EMU utifrån eurotoppmötet i december fortsätter i utvidgad sammansättning som omfattar alla EU-länder förutom Britannien.

Ytterligare information om eurogruppens teman (rådets webbplats, uppdateras efter mötet)
Förslag till rådets rekommendation om euroområdets ekonomiska politik 2019

Ytterligare information:

Susanna Ikonen, finansråd, tfn 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av EU-rådets sammansättningar. Ekofinrådet fattar beslut om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, ofta i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. Ekofinrådet består av EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett inofficiellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen tar fram politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftningen.

Finansmarknaderna Finanspolitiken Petteri Orpo Sipilän hallitus