Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Minister Ohisalo deltar i ett extra möte för EU:s inrikesministrar i Bryssel

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 4.3.2020 9.05 | Publicerad på svenska 4.3.2020 kl. 14.57
Pressmeddelande 16/2020
Euroopeiska unionens flagga.

Inrikesminister Maria Ohisalo deltar i ett extra möte i rådet för rättsliga och inrikes frågor den 4 mars. Europeiska unionens inrikesministrar sammanträder i Bryssel för att diskutera den aktuella situationen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

– Det är mycket viktigt att EU-medlemsstaterna tillsammans stöder Grekland i kontrollen av de yttre gränserna och i landets ansträngningar att hantera den svåra migrationssituationen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. De grundläggande och mänskliga rättigheterna och de internationella förpliktelserna måste respekteras i all verksamhet inom EU, konstaterar inrikesminister Ohisalo.

EU-länderna i Medelhavsområdet har en central roll när det gäller att hantera flyttningsrörelsen till Europa. 

Finland stöder Medelhavsländerna i en svår situation

För att underlätta den humanitära situationen för asylsökande i Europeiska unionens yttre gränsstater i Medelhavsområdet beslutade statsrådet i slutet av februari att Finland ska ta emot 175 asylsökande från Medelhavsområdet. I första hand tar Finland emot minderåriga utan vårdnadshavare samt ensamförsörjarfamiljer, som sannolikt är berättigade till internationellt skydd och som kommer från länder där säkerhetssituationen är särskilt dålig, såsom Syrien och Afghanistan. 

Sökande kan tas emot från Grekland, Cypern, Malta och Italien, beroende på var deras situation är allvarligast.

Migrationsverket fortsätter att delta i Europeiska stödkontoret för asylfrågor EASO:s insatser med fyra experter 2020. Experterna arbetar i Italien, Grekland, Cypern och Malta och stöder den nationella asylprocessen genom att föra asylsamtal och ge beslutsrekommendationer.

Gränsbevakningsväsendet igen stöder kontrollen av de yttre gränserna i Grekland via Frontex. Vid sjögränsen mellan Grekland och Turkiet pågår en gemensam insats, Poseidon, där Finland för närvarande har en av Gränsbevakningsväsendets patrullbåtar och totalt 14 gränsbevakare i olika uppgifter. Gränsbevakningsväsendets personal deltar i Frontexinsatser förutom i Grekland också i bland annat Italien, Albanien och Bulgarien.

Grekland har dessutom via EU:s civilskyddsmekanism begärt materiell hjälp, i synnerhet tält, toalett- och sanitetsmoduler och första hjälpen-utrustning. Finland utreder som bäst möjligheten att skicka hjälp, till exempel i form av tält och filtar.

Ytterligare information
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected] 
Jarno Lappalainen, specialmedarbetare hos inrikesministern, tfn 040 053 6973