Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Våra webbtjänster förnyas. Statsrådets kanslis webbplats vnk.fi blir en del av webbplatsen statsrådet.fi onsdagen den 24 april. Detta kan orsaka tillfälliga brister och störningar i webbtjänsterna.

Kommunpolitiska frågor tas upp vid nordiska kommunministermötet

finansministeriet
Utgivningsdatum 22.8.2019 14.06
Pressmeddelande

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero deltar i nordiska kommunministermötet i Bergen, Norge, den 22 augusti 2019. Syftet med mötet är att utväxla tankar kring och erfarenheter av aktuella frågor inom kommunpolitiken nordiska kollegor emellan. Diskussionen leds av norska kommun- och reformministern Monica Maeland.

Ministrarna och tjänstemännen diskuterar två huvudteman vid mötet. Mötesdeltagarna kommer att diskutera utvecklingen av demokratin och förtroendet samt den politiska och sociala differentieringen i samhället. Hot och trakasserier mot kommunala förtroendevalda och förebyggandet av fenomenet kommer också att tas upp.

Andra teman är bland annat kommunernas uppgifter och styrningen av dem i olika länder, kommunala ekonomin och strukturella reformer som är aktuella i de nordiska länderna.

För Finlands del kommer man att presentera regeringen Rinnes kommunpolitik och riktlinjer bland annat för servicelöftens, vårdreformens och den kommunala lägesbildens del.

I mötet deltar representanter för alla fem nordiska länder och för Åland. Mötet utgör fortsättning på fjolårets kommunministermöte som hölls i Finland.

Ytterligare information:

Suvi Savolainen, konsultativ tjänsteman, tfn 029 553 0122

Förvaltningspolitiken Kommunärenden Sirpa Paatero