Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Terho: Finland kan utvecklas till en stormakt inom e-sport

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 4.6.2018 12.11 | Publicerad på svenska 8.6.2018 kl. 10.06
Pressmeddelande

Enligt idrottsminister Sampo Terho borde Finland satsa stort på att bli en stormakt inom e-sport. Terho ordnade idag ett rundabordssamtal om e-sport, och önskar därigenom dels främja utvecklingen inom grenen, men också ge den mer synlighet.

- E-sporten är just nu starkt på uppgång, säger minister Terho. Runtom i världen är en väldigt populär gren vid sidan av mer traditionella idrottsgrenar. I USA  ligger e-sporten på tredje plats bland de mest populära idrottsgrenarna, och också i Finland placerar den sig på andra plats bland  18–29-åringar, efter ishockey.  

I idrottsministerns rundabordssamtal idag deltog ca 40 experter, tränare, spelare, arrangörer och företrädare för olika intressegrupper. Diskussionen fokuserade på läget inom e-sporten och dess framtid. 
 
- Under diskussionen presenterades behovet av att skapa vägar för e-spelare med sikte på en professionell karriär och om att höja träningsnivån. Likaså konstaterades behovet av att sammanställa information för föräldrarna till dem som ägnar sig åt grenen om nuläget och vilka möjligheter som finns samt att stärka kvinnornas position inom grenen, säger minister Terho.

- Till en början uppfattades e-sport som ett uttryck för ungdomskulturen, och det är också därför den fått understöd från ministeriets sida med budgetmedel för ungdomsarbete. Strukturerna inom e-sporten liknar dem inom traditionell idrott, även om det fortfarande handlar om att bygga upp grenen från grunden. Gränsdragningen mellan ungdomsarbete och idrott pågår som  bäst.  

Enligt Sampo Terho har e-sporten, eller spelscenen,  etablerat sig inom ramen för såväl ungdomars som andras tidsanvändning.  – Världen över utnyttjas e-sport inom utbildning, affärsverksamhet, som studielinje och fritidssysselsättning. Också hos oss i Finland har vi fått upp ögonen för det, och  den här utvecklingen bör förstärkas.  

- Också under vinter-OS i Pyeongchang tävlade man i e-sport. Det kan mycket väl hända att e-sporten blir en uppvisningsgren i OS i Paris 2024, säger Terho.
- - -
E-sport är en tävlingsgren som utnyttjar datateknik. E-sport utövas både som lagsport och individuellt. De vanligaste spelen inom e-sport handlar om underhållning indelas i olika genrer, och spelas på datorer eller spelkonsoler. När man tävlar, är det frågan om en situation där man spelar mot varandra och den utmaning som spelet bygger på.  

Mer information: ministerns specialmedarbetere Toni Ahva, tfn 0295 330 340

Idrott Sampo Terho