Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Valtion omistajaohjausta koskevan lain vaikutusarviot ja valmistelu puutteellista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.10.2016 10.10
Uutinen

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut valtion yhtiöomistusta ja omistajaohjausta koskevan luonnoksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Arviointineuvoston näkemyksen mukaan hallituksen esitysluonnoksen perusteella jää epäselväksi perustetun valtion kehitysyhtiön tarpeellisuus.

Esitysluonnoksesta ei käy ilmi, mitä epäkohtaa tai ongelmaa kehitysyhtiön perustamisella ratkaistaan. Asiaa tulisi perustella huolellisesti, koska kehitysyhtiön perustamisen myötä valtion omaisuutta siirtyy huomattava määrä talousarviotalouden ulkopuolelle ja kapeamman päätöksenteon piiriin. 

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota siihen, että esitysluonnoksen vaikutusarviot on kuvattu niin puutteellisesti, etteivät kansanedustajat todennäköisesti pysty niiden pohjalta muodostamaan riittävää ja perusteltua käsitystä esityksen taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista. Arviointineuvosto katsoo, että on vakavasti harkittava, voiko hallituksen esitystä antaa eduskunnalle ilman, että puutteet korjataan.

Arviointineuvosto toteaa, että lain valmistelutyössä mukana olevilla ei välttämättä ole tarvittavaa taloudellista osaamista tai koulutusta vaikutusarvioiden tekemiseksi. Mikäli tilanne on tämä, lain valmistelusta vastuussa olevan ministeriön olisi tarvittaessa osoitettava lisävoimavaroja vaikutusarvioiden tekemiseen. Arviointien toteuttaminen esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijoiden avustuksella tai yhteistyössä valtiovarainministeriön asiantuntijoiden kanssa on suositeltavaa. Myös yliopistojen ja muiden tutkimuslaitosten tutkijoiden ja asiantuntijoiden osaamista on perusteltua pyrkiä mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään.

Lisätietoja: arviointineuvoston puheenjohtaja Kalle Määttä, p. 050 369 8059 ja arviointineuvos Meri Virolainen, p. 0295 160 202, valtioneuvoston kanslia

Arviointineuvoston lausunto 20.10.2016