Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Selvityshenkilö Leena Ilmola: Mitä on hyvä elämä suomalaisille?

Julkaisuajankohta 26.6.2018 15.30
Tulevaisuustutkija Leena Ilmola esittelemässä selvityksensä tuloksia 19. kesäkuuta
Tulevaisuustutkija Leena Ilmola esittelemässä selvityksensä tuloksia 19. kesäkuuta

Hyvän elämän edellytykset ovat omakotitalo luonnossa, lemmikkieläimet ja järvimaisema. Talo on joko vuokrattu sinkkuasunto tai monen sukupolven koti täynnä ystäviä iltaa istumassa. Hyvää elämä on silloin, kun suomalainen määrää itse omasta elämästään, voi liikkua vapaasti ja jaksaa harrastaa luonnossa tai kuorossa.

Merkitykselliseksi elämän tekee se, että omasta työstä on hyötyä omaa perhettä laajemmalle joukolle ja voi vaikuttaa omaan asuinyhteisöönsä.

Olemme tavanneet 105 tavallista suomalaista Hyvän elämän työpajoissa, joita on pidetty Hailuodossa, Pulkkilassa, Pälkäneellä, Mikkelissä, Hyvinkäällä ja Turussa. Nuorin työpajalainen oli 10-vuotias ja vanhin 93-vuotias. Naisia oli hieman miehiä enemmän.

Osanottajat kuuntelivat aluksi kuulokuvan ihanasta päivästä vuonna 2030, sen jälkeen he piirsivät kuvan siitä, mitä olivat mielessään nähneet.  Kun harva meistä on taiteilija, käytettiin työpajassa eniten aikaa siihen, että selitimme toinen toisillemme mitä kuvassa olisi pitänyt olla.  Jokainen meistä käytti aikaa sen listaamiseen, mitä itse kunkin tulisi tehdä, jotta kuvattu ihana elämä 12 vuoden kuluttua olisi mahdollinen. Lopuksi keskustelimme siitä, mikä yhteiskunnan rooli voisi olla. Mitä yhteiskunnan tulisi jättää tekemättä, jotta voisimme rakentaa haluamaamme elämää? Miten yhteiskunta voisi tukea meitä hyvän elämän rakentamisessa?

Keskustelu oli rikasta ja monenkirjavaa, mutta selvästi yhteisiä asioitakin löytyi. Olemme tiivistäneet tärkeimmän näin:

Hyvä elämä on elämää suvun, ystävien ja oman verkoston piirissä luonnon keskellä.  Asuminen, toimeentulo ja terveys vaikuttavat siihen, onko tämä mahdollista.  Tavallisen suomalaisen suurin haaste on asuminen.  Vuokra-asuntoja ei ole, oman asunnon hankkiminen on kallista – myös maaseudulla. Jotta saat asuntolainaa, sinulla pitää olla turvattu toimeentulo, mieluummin vakituinen työsuhde. Jos olet alkava yrittäjä tai keräät toimeentulon projekteista, on kalliin asunnon ostaminen kasvukeskuksista käytännössä melkein mahdotonta. Halvemman asunnon hankkiminen merkitsee pitkiä työmatkoja, jotka pidentävät päivän helposti 10–12 tuntiseksi. Matka-aika on pois perheeltä ja harrastuksista. Terveys kärsii.   Asumismahdollisuuksien pitäisi olla monimuotoista siten, että ihminen voi asua samassa elinpiirissä sinkkuna, nuorena perheenä ja vielä eläkkeellä ja sairastuessaankin.  Ajoittainen kasvukeskuksissa ja ulkomailla työskentely lisääntyy, oma koti pitäisi voida säilyttää myös näinä kausina.

Tulevaisuustutkija Leena Ilmola

Leena Ilmola: Tulevaisuuden hyvä elämä ihmisten itsensä kuvaamana

Tulevaisuustutkija Leena Ilmola on selvitystyössään vastannut keskeiseen kysymykseen tulevaisuuden hyvinvoinnin tarpeista. Ilmola laati fokusryhmätyöhön perustuvan systeemianalyysin siitä, mitä ihmiset pitävät tärkeänä yksilön ja yhteiskunnan suhteessa tulevaisuudessa. Työn tuloksia esitellään myös verkkokirjoitusten sarjana.