Euroopan laajuinen bussikiertue herättelee keskustelua vähimmäistoimeentulosta ja köyhyyden vähentämisestä

Eurooppaa kiertää kaksi Euroopan köyhyyden vastaisen verkoston bussia herättelemässä keskustelua köyhyyden vähentämisestä. Toinen busseista saapui Suomeen 13. kesäkuuta, ja pysähtyy Helsingin lisäksi Tampereella ja Turussa. Ohjelmassa on muun muassa keskusteluja sekä kulttuuriohjelmaa.

Bussit ovat lähteneet liikkeelle 24. huhtikuuta Brysselistä ja kiertävät 64 päivää kestävän kiertueensa aikana 32 maassa. Suomeen saapuva bussi on matkannut muun muassa Ranskassa, Espanjassa, Saksassa, Irlannissa ja Saksassa. Bussien reitit kokonaisuudessaan löytyvät kiertuetta organisoivan verkoston verkkosivuilta.

Bussissa Puolan ja Baltian läpi Suomeen matkustanut Jouni Kylmälä kertoo ihmisten olleen innostuneita jokaisessa kohteessa:
- Eri tavoin innostuneita, kulttuuriset erot ovat näkyneet. Toisaalla on järjestetty viihteellistä ohjelmaa, toisaalla taas asiapitoisia seminaareja.

Kylmälä toimii Euroopan köyhyyden vastaisen verkoston, EAPN-FINin kansalaistoimintaryhmän vetäjä. Ahaa-elämyksen hän koki matkan aikana Virossa.

- Pysähdyimme kahdella pienellä virolaispaikkakunnalla. Siellä ihmiset kokoontuivat aidosti keskustelemaan yhdessä. Ensin käytiin läpi, miten kukakin voi - sen jälkeen siirryttiin puhumaan itse aiheesta. Sen sijaan, että olisimme ainoastaan kritisoineet EU:ta, päädyimme siihen lopputulemaan, että köyhyyden vastaisen taistelun täytyy olla yhteinen eurooppalainen juttu, jossa myös EU:ta tarvitaan.

Helsingin Senaatintorin tapahtumassa keskusteluun osallistui myös Toimi-hankkeen puheenjohtaja, valtiosihteeri Paula Lehtomäki. EAPN:n edustajat Tuula Paasivirta ja Yrjö Mattila luovuttivat julkilausuman vammaisten toimeentulon parantamisesta valtiosihteeri Lehtomäelle.

Bussi pysähtyy perjantaina 15. kesäkuuta Tampereella ja lauantaina 16. kesäkuuta Turussa. Sieltä matka jatkuu takaisin Brysseliin, jonne kiertue päättyy 28. kesäkuuta.

Kiertue on avoin kaikille!

Bussien reitit ja paikkakuntakohtaiset ohjelmat
Euroopan köyhyyden vastainen verkosto