Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Hallitus jatkaa valmistelua kilpailukyvyn parantamiseksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 24.8.2015 17.40
Tiedote 427/2015

Pääministeri Juha Sipilä esitteli maanantaina 24. elokuuta hallituksensa suunnitelmia siitä, miten 10 miljardin suuruiseksi arvioitua kestävyysvajetta korjataan tulevina vuosina. Suunnitelmiin palattiin viikonloppuna, koska yhteiskuntasopimusneuvottelut kaatuivat viime torstaina 20. elokuuta.

Pääministeri Sipilän mukaan 10 miljardin suuruisen kestävyysvajeen korjaaminen vaatii neljän miljardin euron säästöjä sekä noin neljän miljardin euron suuruisia rakenneuudistuksia. Loput vajeesta pyritään kattamaan kilpailukyvyn parantamisella, joka taas vaatii työelämän uudistamista, palkkamalttia ja toimenpiteitä tuottavuuden kasvattamiseksi.

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimus olisi ollut hyvin tarpeellinen talouskasvun hakemisessa. Kun sopimusta nyt ei saatu aikaan, on edettävä muilla keinoilla.

”Talouskasvun käynnistyminen on ensiarvoisen tärkeää. Mitä paremmin työelämän uudistamisessa, palkkamaltissa ja tehokkuuden lisäämisessä onnistutaan, sitä vähemmän joudumme tekemään lisäleikkauksia valtion menoihin ja toteuttamaan veronkorotuksia”, Sipilä sanoo.

Pääministeri Sipilä tuo hallituksen suunnitelman kilpailukyvyn parantamiseksi eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun 2015 loppuun mennessä. Tavoitteena on, että lait on hyväksytty viimeistään kesäkuussa 2016.

”Taloutemme tila on niin vakava, ettei aikaa jahkailuun ole. Toisaalta Suomella on edelleen kaikki mahdollisuudet selvittää haasteensa. Onnistuminen on omissa käsissämme, kunhan vain uskallamme uudistua rohkeasti”, Sipilä korostaa.

Lisätietoja: pääministerin talouspoliittinen erityisavustaja Markus Lahtinen, p. 050 491 3842 sekä pääministerin poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki p. 040 705 2593, valtioneuvoston kanslia