Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Suomi korosti ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ja arktisen alueen vakautta Arctic Circle -konferenssissa

Valtioneuvoston viestintäosasto
10.10.2019 19.07
Tiedote 523/2019

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys, Arktisen neuvoston keskeinen rooli kansainvälisessä yhteistyössä sekä arktisen alueen säilyttäminen vakaana alueena nousivat keskeisiksi puheenaiheiksi Arctic Circle Assembly –konferenssissa Reykjavikissa 10. lokakuuta. Pääministeri Antti Rinne piti tilaisuudessa avauspuheenvuoron yhdessä Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin kanssa.

Puheenvuorossaan Rinne korosti Suomen tukea Arktisen neuvoston työlle ja sen puheenjohtajana toimivalle Islannille. Rinne alleviivasi sääntöperusteisen kansainvälisen järjestyksen merkitystä myös arktisille alueille, joilta suurvaltajännitteet tulisi pitää poissa. Hän kertoi myös uuden kansallisen arktisen politiikan strategian laatimisesta.

”Suomi on arktinen maa, ja olemme siitä ylpeitä. Ilmastonmuutoksen torjunta, kestävä kehitys ja alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittaminen ovat keskeisessä osassa hallituksen tulevaa arktisen politiikan strategiaa”, pääministeri Rinne sanoi.

Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys olivat keskeisiä puheenaiheita myös pääministeri Rinteen ja pääministeri Jakobsdóttirin kahdenvälisessä tapaamisessa. Lisäksi pääministerit keskustelivat Brexitin vaikutuksista Islannille sekä Arktisen neuvoston työstä.

”Pohjoismainen yhteistyö on sekä Islannille että Suomelle erittäin tärkeä viitekehys. Hyväksyimme elokuun epävirallisessa päämiestapaamisessa täällä Reykjavikissa yhteisen vision, olla maailman yhtenäisin ja kestävään kehitykseen sitoutunein alue vuoteen 2030 mennessä. Olemme yhtä perhettä tai talo, jossa on neljä huonetta ja keittiö”, pääministeri Rinne toteaa.

Vierailun aikana Rinne tapasi myös Islannin parlamentin puhemiehen Steingrímur J. Sigfússonin sekä Arctic Circlen puheenjohtajan, Islannin edellisen presidentin Ólafur Ragnar Grímssonin.

Arctic Circle -tapahtuman yhteydessä Suomi ja Yhdysvaltojen koillisrannikolla sijaitseva Mainen osavaltio allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan yhteistyöstä biotalouden kehittämisessä.

Islannin vierailun päätteeksi pääministeri vieraili Keflavikin tukikohdassa, jossa tarjoutui tilaisuus tutustua tukikohdan toimintaan. Tukikohdan merkitys on kasvanut arktisten alueiden turvallisuustilanteen noustua yhä enemmän esille osana suurvaltajännitteitä.

Arctic Circle on merkittävin korkean tason arktinen tapahtuma, joka järjestetään vuosittain Reykjavikissa. Tänä vuonna se kokosi yhteen valtioiden edustajia Yhdysvalloista Kiinaan, alkuperäiskansojen edustajia, yliopistoja, yrityksiä ja ympäristöjärjestöjä. Tilaisuuteen osallistui yli 2000 osanottajaa 60 maasta. Rinteen ja Jakobsdóttirin lisäksi tilaisuudessa puhuivat muiden muassa Ruotsin kruunuprinsessa Victoria sekä Yhdysvaltojen energiaministeri Rick Perry.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, erityisasiantuntija Nina Brander, 0295 160 347, valtioneuvoston kanslia.