Hyppää sisältöön

Käännös- ja kielipalvelut

Valtioneuvoston kanslia vastaa ministeriöiden kansalliskielten ja muiden kielten käännös- ja kielipalveluista. Käännöksiä tuotetaan ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Kielipalveluiden tukiyksikkö antaa suosituksia termeistä, analysoi ja määrittelee valtiohallinnossa käytettäviä käsitteitä sekä laatii sanastoja. Yksikkö ylläpitää valtioneuvoston julkista termipankkia Valteria sekä neuvoo termikysymyksissä.

Käännös- ja kielitoimiala myös ohjaa ja kehittää ministeriöiden virkakielen laatua. Suomessa käytettävän laki- ja hallintoruotsin laatua edistää valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunta.

Ajankohtaista

English Style Guide opastaa englanniksi kirjoittavia

19.4.2017 14.16
VNK
Uutinen

Uusi englannin kielen käyttöä koskeva opas, English Style Guide (ESG), on julkaistu. Oppaan ovat laatineet valtioneuvoston kieliasiantuntijat valtioneuvoston kansliassa.


Uudistettu Svenskt lagspråk i Finland -käsikirja on ilmestynyt

9.1.2017 14.30
VNK
Uutinen

Selkeä teksti vie viestin perille ja säästää kaikkien aikaa

17.5.2016 13.23
VNK
Uutinen

Uudet sanastot

Sanastotyö

Sanastotyö

Sanastotyö parantaa viestinnän laatua ja varmistaa, että asioista puhutaan oikeilla termeillä. Sanastotyö auttaa valtionhallinnon virkamiehiä ja kääntäjiä.

Terminologinen sanastotyö

Käännökset ja termineuvonta

Käännökset ja termineuvonta

Valtioneuvoston kanslia tarjoaa maksutonta valtionhallinnon termejä koskevaa neuvontaa kansallis- ja vierailla kielillä.

Käännökset ja termineuvonta

Sanastot ja ohjeet

Sanastot ja ohjeet

Valtioneuvoston kansliassa laaditaan monikielisiä valtionhallinnon sanastoja. Sanastot julkaistaan valtioneuvoston termipankissa Valterissa.

Sanastot ja ohjeet

Tutustu myös

Valtioneuvoston termipankki Valter

Valtioneuvoston termipankki Valter

Tervetuloa valtioneuvoston termipankkiin Valteriin Valter sisältää valtioneuvoston kansliassa ja muualla valtionhallinnossa laadittuja sanastoja.

Tutustu Valteriin

Svenskt lagspråk i Finland (Slaf)

Svenskt lagspråk i Finland (Slaf)

Käsikirjassa Svenskt lagspråk i Finland (Slaf) kuvataan, miten lait ja säädökset syntyvät, sekä esitellään tärkeimpiä kääntämisen lähteitä ja apuvälineitä.

Tutustu Svenskt lagspråk i Finland -julkaisuun

Valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunta

Valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunta

Valtioneuvoston ruotsin kielen lautakunta toimii koordinoivana elimenä valtion viranomaisten ruotsin kielen käyttöä koskevissa kysymyksissä.

Tutustu lautakunnan työhön

Valikko