Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Pohjoismaat vahvistavat huoltovarmuusyhteistyötä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.11.2021 11.18
Tiedote 626/2021
Yhteiskuva Pohjoismaiden pääministereiden ja itsehallintoalueiden päämiesten kokouksesta
Yhteiskuva Pohjoismaiden pääministereiden ja itsehallintoalueiden päämiesten kokouksesta

Pohjoismaiden pääministerit ovat hyväksyneet huoltovarmuutta ja varautumista koskevan yhteisen julkilausuman. Pohjoismaat korostavat varautumisen sekä yhteistyön merkitystä epävakaassa ja vaikeasti ennustettavassa toimintaympäristössä.

”Pohjoismainen yhteistyö on voimavara, jonka avulla Pohjoismaat voivat vahvistaa valmius- ja kriisinsietokykyään. Tiivistämällä pohjoismaista huoltovarmuus- ja varautumisyhteistyötä rakennamme kaikissa tilanteissa toimintakykyistä Pohjolaa”, sanoo pääministeri Sanna Marin

Pohjoismaiden pääministerit hyväksyivät julkilausuman Kööpenhaminassa keskiviikkona 3. marraskuuta. Pohjoismaiden pääministerit sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin hallitusten johtajat tapasivat Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

Suomi toimii kuluvana vuonna hallitusten välisen pohjoismaisen yhteistyön puheenjohtajana. Huoltovarmuusyhteistyön kehittäminen on ollut yksi Suomen puheenjohtajuuden keskeisistä tavoitteista. 

Pohjoismaiden yhteistyötä ohjaa pääministereiden hyväksymä yhteinen visio, jonka mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Kokouksessa kuultiin Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Paula Lehtomäen yhteenveto yhteisen visiotyön etenemisestä sekä kyselytutkimuksesta, joka kartoitti kansalaisten odotuksia pohjoismaiselle yhteistyölle. 

Pohjoismaiden hallitusten välinen yhteistyöelin Pohjoismaiden ministerineuvosto täyttää kuluvana vuonna 50 vuotta. Pääministerit totesivat Kööpenhaminassa, että maailma on muuttunut merkittävästi 50:ssä vuodessa, mutta pohjoismainen yhteistyö jatkuu vahvana, nyt ja tulevaisuudessa.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, VNK; Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Johan Schalin, puh. 0295 351 781, UM ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 07 33, VNK