Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Ministeri Tuppuraisen Länsi-Balkanin matkalla esillä EU-integraatio ja Euroopan turvallisuustilanne

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.7.2022 15.18
Tiedote 431/2022
Ministeri Tuppurainen kokouspöydän ääressä

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vieraili Kosovossa, Pohjois-Makedoniassa ja Albaniassa 3.–5. heinäkuuta. Matka tehtiin yhdessä Irlannin eurooppaministeri Thomas Byrnen kanssa. Vierailun aiheina olivat Länsi-Balkanin maiden EU-integraation edistäminen ja Euroopan turvallisuustilanne.

Maanantaina 4. heinäkuuta vierailun ohjelmassa olivat tapaamiset Kosovon pääkaupungissa Pristinassa pääministeri Albin Kurtin ja Eurooppa-asioista vastaavan varapääministeri Besnik Bislimin kanssa. Suomi tukee Kosovon eurooppalaista lähentymistä, sekä maan aikeita liittyä Euroopan neuvoston jäseneksi. Kosovon ja Serbian suhteiden normalisointi on edellytys EU-integraation edistymiselle. Dialogin ja kompromissivalmiuden merkitys maiden välillä korostuu.
 
Kaikille Länsi-Balkanin maille on annettu EU-jäsenyysperspektiivi. Kosovolla ei kuitenkaan ainoana Länsi-Balkanin maana ole viisumivapautta Schengen-alueelle. Suomi tukee Kosovon viisumivapautta ja on vedonnut yli kymmenen muun EU-jäsenmaan maan kanssa siihen, että asia tulisi ottaa pian käsittelyyn EU:n neuvostossa.
 
”Suomen ja Kosovon kahdenväliset suhteet ovat erinomaiset. Kosovo on jo usean vuoden ajan täyttänyt Schengen-alueen viisumivapaudelle vaaditut kriteerit, ja Suomi pyrkii osaltaan edistämään viisumivapauden toteutumista mahdollisimman pian”, ministeri Tuppurainen sanoo.
 
Ohjelmassa 4. heinäkuuta olivat tapaamiset Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa maan presidentti Stevo Pendarovskin ja Eurooppa-asioista vastaavan varapääministeri Bojan Marichicin kanssa.
 
Suomi katsoo, että Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut tulee aloittaa viipymättä. Suomi myös ilmaisee vahvan tukensa Pohjois-Makedonian ensi vuoden ETYJ-puheenjohtajuudelle ja jäsenyydelle YK:n ihmisoikeusneuvostossa kaudelle 2025-2027. Pohjois-Makedonia on tukenut vahvasti Suomen Nato-jäsenyyttä ja on luvannut ratifioida hakemuksen erittäin nopeasti. Ministeri Tuppurainen kiitti kollegoitaan Pohjois-Makedonian vahvasta tuesta Suomen Nato-hakemusprosessissa.
 
”Ensi vuonna vietetään Suomen ja Pohjois-Makedonian välisten diplomaattisuhteiden 30-vuotispäivää. Suhteemme ovat hyvät ja tiiviit ja tulemme kehittämään yhteistyötämme edelleen. Yhtenäisyytemme on äärimmäisen arvokasta etenkin nyt kun Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa koettelee koko Euroopan turvallisuutta”, ministeri Tuppurainen sanoo.
 
Tiistaina 5. heinäkuuta vuorossa olivat keskustelut Albanian pääkaupungissa Tiranassa maan ulkoministeri Olta Xhaçkan ja oikeusministeri Ulsi Manjan kanssa.
 
Suomen tavoitteena on, että Albanian EU-jäsenyysneuvottelut saadaan aloitettua viipymättä. Ministeri Tuppurainen kiitti kollegoitaan Albanian vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle, ja esitti toivomuksensa myös hakemuksen nopeasta ratifioinnista.
 
”Albania, kuten myös Kosovo ja Pohjois-Makedonia, ovat liittyneet päättäväisesti EU:n asettamiin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin, jotka on asetettu Venäjän aloittaman laittoman hyökkäyssodan johdosta. Albania on toiminut myös YK:n turvallisuusneuvoston kiertävänä jäsenenä linjassa EU-maiden kanssa. Tämä rakentaa hyvää pohjaa maan EU-jäsenyysneuvotteluille”, ministeri Tuppurainen sanoo.
 
Ministeri Tuppurainen painotti tapaamisissa, että EU-jäsenyyskriteerien edellyttämät uudistukset etenkin oikeusvaltiosektorilla modernisoivat yhteiskuntia ja hyödyttävät kansalaisia jo ennen jäsenyyden toteutumista. Hyvissä ajoin toteutetut uudistukset nopeuttavat maiden tietä EU-jäsenyyteen myös jäsenyysneuvotteluvaiheen aikana.

Lisätietoja: erityisavustaja Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302, valtioneuvoston kanslia